Katjes in de boom, met zicht op Druten.
Katjes in de boom, met zicht op Druten. Foto: Petra Janssen

Duizend nieuwe bomen voor Druten

Algemeen

DRUTEN - In het Drutense collegeprogramma schrijven B & W dat er in vier jaar tijd 1.000 nieuwe bomen geplant gaan worden, verdeeld over alle kernen. Vorig jaar is de gemeente hiermee gestart. Echter is niet duidelijk of de bomen die verdwijnen ook gecompenseerd gaan worden. 

Zo gaat de gemeente binnenkort 31 populieren kappen in de Schutlakenstraat. Van de 250 bomen die jaarlijks gemiddeld geplant moeten worden om aan de beloofde 1.000 bomen te komen, gaat daarmee 12 procent alweer verloren . En natuurlijk gaan er ook bomen verloren door stormen en bij het bouwrijp maken van terreinen voor woningbouw en overige bouwwerken. Wil men de gemeente groener maken dan moeten uiteraard ook de bomen die verdwijnen gecompenseerd worden. In het collegeprogramma staat dit niet

Samen met de inwoners
Op diverse locaties gaat de gemeente Druten de komende periode aan de slag om bomen te planten. De gemeente werkt hierin samen met inwoners. Zo zijn er in Deest in samenwerking met de inwoners twintig bomen geplant. En op 10 maart deelt de gemeente zestig bomen uit aan de deelnemers van het beplantingsproject ‘Druten in het Groen’.

Doel van dit project is om het landschap te versterken door aanplant van landschapselementen op erven en percelen van particulieren in het buitengebied. Deelnemers aan het project kregen daarvoor een erfadvies van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Er komen er nog meer van dit soort acties aan. 

Uw buurt rijker aan bomen
Wenst men zijn/haar buurt bomenrijker te maken, dan kan men doorgeven waar men graag een of meer bomen wenst. Dit kan bij de wijkbeheerder via www.druten.nl/melding-doen. De gemeente toetst de voorgestelde locaties en plant, indien dat mogelijk is, in het najaar de boom.

Overzicht
De gemeente gaat de locaties waar extra bomen geplant zijn bijhouden op een kaart op www.druten.nl.

Door Ton Ebben