Deelnemers Oekraïne project ontvangen certificaat
Deelnemers Oekraïne project ontvangen certificaat Foto: Reinier Jansen

Oekraïne project geslaagd

Algemeen

DRUTEN – Afgelopen zaterdag werd het taalproject, waarbij mensen uit Oekraïne gratis Nederlandse of Engelse les konden volgen, afgesloten. Het primaire doel was om deze mensen de basisvaardigheden te leren, waarmee ze zich in het alledaagse leven kunnen redden. Dat doel is ruimschoots gehaald. Een groot deel van de cursisten heeft zelfs al een baan gevonden. 

‘We wilden vanuit maatschappelijk oogpunt iets voor de mensen uit Oekraïne doen’, vertelt Nathalie van den Hurk, coördinator voor het project. ‘We gebruikten hiervoor een deel van het subsidiepotje “Nederland leert door”. Met deze middelen konden we de lessen aanbieden. Cursisten werven verliep soepel, dankzij de hulp van Maurits Klaver, Laurens Arts en andere mensen die zeer betrokken waren. We hebben maar liefst vierhonderd cursisten kunnen helpen.’

De lessen konden behalve in Druten en West Maas en Waal, in de plaatsen Velp en Wijchen worden gevolgd. Per groep was er ruimte voor tien personen. Iedere cursist kon zich inschrijven voor drie keer dertig uur les.

‘Ons uitgangspunt was om elke cursist zoveel taalvaardigheid bij te brengen, dat ze zich bij het winkelen of bij een huisarts verstaanbaar konden maken’, aldus Nathalie. ‘We zagen echter dat deze cursisten gedreven waren en meer wilden bereiken.’ Een opvallend gegeven was dat veel cursisten in het begin overwegend voor de Engelse lessen kozen. Op een later moment kregen de inschrijvingen voor de Nederlandse taal de overhand.

Zaterdag 21 januari werd het succes van dit taalproject gevierd. Cursisten ontvingen tijdens een feestelijk samenzijn hun diploma. Het studiepotje voor gratis lessen is op dit moment helaas leeg. De medewerkers en vrijwilligers hopen dat dit van korte duur is en dat er snel een mogelijkheid gevonden wordt om deze nuttige lessen te vervolgen.

Door Elly Hagen

Deelnemers Oekraïne project ontvangen certificaat.
Deelnemers Oekraïne project ontvangen certificaat
Deelnemers Oekraïne project ontvangen certificaat