Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto: Rechtenvrij

HPV vaccinatie campagne jongvolwassenen van start

Algemeen

REGIO - Jonge mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar kunnen zich vanaf 8 februari door GGD Gelderland-Zuid kosteloos laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). De GGD maakt hiervoor gebruik van vaccinatielocaties in Nijmegen, Tiel en Zaltbommel.

HPV is zeer besmettelijk en kan kanker veroorzaken in onder meer de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Een HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. Alleen in 2023 is HPV-vaccinatie gratis voor deze leeftijdsgroep. Na dit jaar zijn de kosten voor eigen rekening.

Besmettelijk
Iemand die het HPV-virus heeft, merkt er meestal niets van. Het virus is wel heel besmettelijk: acht op de tien mensen raken één of meer keren in hun leven besmet met HPV. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid of mond tijdens seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar zelf op. Als dat niet gebeurt, kan op latere leeftijd kanker ontstaan. Vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner. Vaccineren is ook zinvol voor wie al seksueel actief is. De vaccinatie beschermt tegen toekomstige besmettingen.

Afspraak
Via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608 kunnen jongvolwassenen (geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003) een afspraak inplannen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen. Daarom is het belangrijk om de eerste prik (ruim) voor de zomer te plannen. Alleen dan kunnen in 2023 nog beide benodigde prikken kosteloos worden gehaald.

Vaccinatielocaties
In GGD Gelderland-Zuid kunnen jongvolwassenen terecht op de vaccinatielocaties in Nijmegen, Tiel of Zaltbommel. Dit kan alleen op afspraak. Vergeet niet je ID-bewijs mee te nemen. Meer informatie staat op www.ggdgz.nl/hpvcampagne.

Campagne
Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen weinig weten over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en de vaccinatie. Daarom is het RIVM deze maand een landelijke campagne gestart met de slogan: ‘Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker’. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de online HPV Keuzehulp (www.hpvkeuzehulp.nl).