Stal in aanbouw (foto ter illustratie)
Stal in aanbouw (foto ter illustratie) Foto: Eigen foto

Commotie over komst megastallen in Maasbommel

Algemeen

MAASBOMMEL - Waar landelijk gezien het aantal megastallen juist moet sluiten vanwege de stikstofcrisis, zijn er plannen om in Maasbommel 2 hectare megastallen voor mestkalveren te vestigen.

Het betreft het perceel aan de Kapelstraat 38. In 2018 is er een vergunning afgegeven om 1,5 hectare te bebouwen. Volgens de vergunning mogen er 3.620 vleeskalveren gehouden worden. De huidige eigenaar, de agrarische ondernemer Alexander van der Schans uit Hurwenen, heeft op deze vergunning een wijziging aangevraagd voor uitbreiding van het bebouwingsoppervlakte naar 2 hectare. Het wijzigingsplan ligt sinds eind september ter inzage. Na bekendmaking hiervan is er een actiegroep in het dorp ontstaan. De inwoners verwachten dat de megastallen veel overlast zullen veroorzaken.

Raadsvergadering
Tijdens de raadsvergadering, afgelopen donderdag, hebben zowel de VVD als FD Maasdorpen tijdens het vragenkwartiertje vragen gesteld. Wethouder Ans Mol gaf in een reactie aan dat de uitbreidingsaanvraag past binnen de in 2018 afgegeven vergunning.

Actiegroep
De actiegroep heeft inmiddels veel posters en flyers verspreid in het dorp en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn de megastallen te weren. De actiegroep is te bereiken via: gerardklop@yahoo.com.