Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen bij de Veerdam Druten
Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen bij de Veerdam Druten Foto: Chantal Roest

Verlenging noodopvang cruiseschip Druten

Algemeen

DRUTEN - Gemeente Druten heeft besloten de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen op het cruiseschip aan de Veerdam te verlengen. Het schip was in eerste instantie voor zes maanden gehuurd. Omdat het nog steeds oorlog is in Oekraïne, heeft de gemeente besloten het huurcontract voor het cruiseschip te verlengen tot en met 28 februari 2023.

In de Waalhaven aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip waar zo’n 135 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. Dit is ook het aantal mensen dat maximaal op het schip gehuisvest kan worden. 

De opvang en begeleiding van de Oekraïense mensen op het schip verloopt rustig en goed geeft de gemeente aan. Alle mensen die betrokken zijn bij deze opvang, inclusief de Oekraïners, zijn tevreden over de tijdelijke huisvesting op het schip. Een groot deel van de volwassenen heeft inmiddels werk in de regio en de kinderen gaan naar school.

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld: ‘Wij zijn als gemeente erg dankbaar voor de manier waarop we als hele gemeenschap de Oekraïense mensen hebben opgevangen, op het schip, maar ook in de gastgezinnen. Alle lokale initiatieven, hulp, spullen en ondersteuning van vele inwoners, organisaties en verenigingen hebben ervoor gezorgd dat de Oekraïense vluchtelingen een fijne en veilige plek hebben gekregen in onze gemeente. En zolang het nodig is, blijven we hen dit bieden’. 

Het is onzeker hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkeld. Daarom onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om ook na februari 2023 Oekraïense vluchtelingen op te vangen op een cruiseschip aan de Veerdam.