Julian Sas tijdens een eerder optreden op Zeeltje Festival
Julian Sas tijdens een eerder optreden op Zeeltje Festival Foto: Marco Lemmers

Maas en Waalse muzikanten in de spotlight: Julian Sas

Algemeen

Thuiswedstrijd voor Julian Sas op Zeeltje Festival

Vanaf dit voorjaar zijn de podia weer geopend. Artiesten proberen sindsdien hun weg te vinden en hun muziek onder de aandacht brengen. Hoe en waar ‘eisen’ de uit Maas en Waal afkomstige artiesten hun plek weer op in de spotlights?

Bluesgitarist Julian Sas is een van de meest succesvolle Maas en Waalse artiesten van de laatste decennia. Op alle podia van de festivals, die (ook) blues op hun programma hebben staan, heeft hij een of meerdere keren gestaan zoals Bospop, Moulin Blues en het fameuze Bluesrockfestival in Tegelen, waar hij maar liefst vier keer heeft mogen optreden. Een van de mooiste festivals in het buitenland is het Lorelei-festival in Duistland. Op dit festival speelde hij samen met de wereldberoemde gitarist Joe Satriani tijdens een zogenaamde Classic Rock Night. Naast zijn successen op de podia wist hij met meerdere albums de Nederlandse hitlijsten te bereiken.

Zittend voor zijn schitterende muziekverzameling vertelt hij over zijn elfde album Electracoustic dat dit voorjaar werd uitgebracht. De plaat is het resultaat van een reis, die omschreven kan worden als een emotionele achtbaan. Nadat bijna twee jaar het muzikale leven stil lag en men weer licht aan het einde van de tunnel begon te zien, kwam bassist Fotis Anagnostou te overlijden. Muziek en een positieve instelling, zoals hij zelf zegt, bleken de remedie om alle ergernis en verdriet een plaats te geven en vooral om de draad weer op te pakken. Twaalf nieuwe nummers werden op twee verschillende manieren opgenomen, elektrisch en akoestisch. In de afgelopen maanden heeft men het album middels een Nederlandse tournee kunnen promoten. In het najaar en begin volgend jaar staat een uitgebreide Europese tournee in de planning. 

Zeeltje Festival
Op vrijdag 19 augustus staat Julian Sas samen met bassist Edwin van Huik en drummer Lars van de Elzakker op het podium van Zeeltje Festival in Deest. Optreden op dit festival heeft voor hem een bijzondere betekenis. ‘Het voelt als een thuiswedstrijd’. Heel muziekminnend Maas en Waal is dan van de
partij. ‘Dat is en blijft altijd speciaal om te mogen spelen voor een afgeladen tent vol vrienden en bekenden’, besluit Julian.

Kijk voor meer informatie op: www.juliansas.com.

Door René den Biesen