Live optreden Dix.
Live optreden Dix. Foto: John van den Borne
Maas en Waalse muzikanten in de spotlight

Langverwacht derde album Dix in aantocht

7 aug, 12:00 Algemeen

Vanaf dit voorjaar zijn de podia weer geopend. Artiesten proberen sindsdien hun weg opnieuw te vinden en hun muziek onder de aandacht brengen. Hoe en waar “eisen” de uit Maas en Waal afkomstige artiesten hun plek weer op in de spotlights?

In 2002 ontstaat Dix (uitspreken op z’n Frans) met allemaal muzikanten uit deze regio. In het volgende jaar wint de band onder andere de bandwedstrijd Pocketpop (die in 2020 ophield te bestaan) en de Roos van Nijmegen. 

Americana
In de loop der jaren groeit de groep naar een vaste bezetting bestaande uit zanger/gitarist Erik van Ooijen, gitarist Raymond van Haalen (ooit actief in de legendarische Drutense pubrockband Sally and the Snobs), drummer Bart Versteegh en bassist John Ariëns (ex-The Breeze). De groep is in de beginjaren zeer actief. De leden maken zogenaamde Americana-muziek, door velen ook vaak betiteld als countryrock of alternatieve Country.

De groep debuteert in 2010 aan het platenfront met het in eigen beheer uitgebrachte album Sayonara. Vier jaar later vervolgen ze hun platencarrière met de release van het tweede album For Love. 

In de jaren die volgen zijn de agenda’s van de groepsleden veelvuldig met ander zaken gevuld. Gezinnen worden gesticht, de groep treedt vaak op met een ander repertoire, van bijvoorbeeld Steve Duke & The Earles, en ook slokt het werk van de leden veelvuldig tijd en aandacht op. Het duurt, als gevolg hiervan, langer dan gehoopt en verwacht voordat er nieuw plaatwerk verschijnt.
In 2018 maken de mannen de eerste plannen voor de opnamen van een derde album. Met de nodige vertraging, de reden moge genoegzaam bekend zijn, gaat het er dit najaar van komen.

Opnamen
We ontmoeten de groep enkele weken geleden als de luistersessies zijn begonnen voor de afronding van hun derde album, dat dit najaar zal gaan verschijnen. Het album laat de herkenbare sound van de groep horen, echter ook is er duidelijk meer country en folk toegevoegd.
Op de meeste nummers is daarnaast pedalsteelgitarist Tom Ensink van de partij. Tevens is de prachtige stem van zangeres Lucy van Haalen op enkele nummers te horen.
Wie de groep wil zien en vooral ook horen kan op 13 augustus bij Polderpop in Leuth terecht, zie voor meer informatie en tickets: www.polderpop.com.
Kijk voor meer informatie over de Maas en Waalse band Dix op: www.dixmusic.nl.

Door René den Biesen

!
Digitale krant