Medewerkers van het Toverbaltheater maken zich op voor de Pride.
Medewerkers van het Toverbaltheater maken zich op voor de Pride. Foto: John van Gelder

Toverbaltheater vaart mee met Pride

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN/AMSTERDAM - Het Toverbaltheater vaart mee met de Pride op zaterdag 6 augustus in Amsterdam. 48 Artiesten van dit Leeuwense theater gaan om 9.00 uur aan boord en feesten de hele “cruise” tot 17.00 uur door. 

Het is een enorme prestatie die nog moet worden geleverd, maar het voorbereidende werk is al bijna klaar. Het Toverbaltheater, een theater waarin mensen met een beperking hun creatieve kwaliteiten ten volle kunnen benutten, is namelijk ook verantwoordelijk voor het decor, de kleding en het inzingen van een lied van Maarten Peters, Leer Mij te Zien. Dat nummer klinkt de gehele dag in de remixversie over de hoofdstedelijke grachten.

Ina Cornelissen (’het is eigenlijk vakantie, maar ja...’) is blij met het buitenkansje. Het is een beloning voor het harde werken van de medewerkers van het Toverbaltheater, want bijvoorbeeld het DeLaMar Theater is geen onbekende meer voor de acteurs en actrices. Het theater heeft in twintig jaar tijd nationale faam opgebouwd en dan biedt dit soort kansen zich aan.

Samenwerking

De Onbeperkt Trots boot is een samenwerking tussen Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI’s met een lichte verstandelijke beperking) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de bij hen aangesloten zorgorganisaties voor mensen met een beperking. LHBTI’s met een (verstandelijke) beperking vechten vaak voor dubbele acceptatie, voor gelijkwaardigheid en hun seksuele en genderdiversiteit.  

Geaardheid 

Het was een mooie gelegenheid om het onderwerp geaardheid te bespreken binnen het theater. Cornelissen: ‘Mensen doen daar soms wat spastisch over, dat je voorzichtig moet zijn met mensen met een beperking. Maar iedereen heeft gevoelens en het is goed om daarover te kunnen praten.’

De decorstukken gaan morgen, 5 augustus naar Amsterdam om te worden gemonteerd. 

Door Gerrit Jan Riedstra