Afbeelding
Foto ter illustratie.
GESPONSORD

Redenen waarom uw ESTA aanvraag kan worden afgekeurd

Algemeen

Ben je van plan om een reis te maken naar de Verenigde Staten? Dan heb je daarvoor wel een ESTA nodig. Een ESTA-aanvraag wordt doorgaans binnen drie dagen goedgekeurd, maar het kan ook voorkomen dat je aanvraag wordt afgekeurd. Wat is de reden dat je aanvraag wordt afgekeurd en wat moet je doen als dat gebeurd?

Wat moet je doen als je ESTA is afgekeurd?
Indien je ESTA is afgekeurd, dan kun je niet in hoger beroep gaan tegen dit besluit. Je kunt daarna ook geen nieuwe aanvraag indienen. Als je ESTA om de een of andere reden in het verleden ooit is afgekeurd, is het waarschijnlijk dat toekomstige aanvragen ook zullen worden afgekeurd. Je kunt in plaats daarvan wel een visum Amerika aanvragen. Houd er wel rekening mee dat de aanvraag hiervoor meer tijd in beslag neemt en dat de kosten hoger liggen dan die van een ESTA.

Er zijn verschillende redenen waarom je ESTA-aanvraag kan worden afgekeurd. Het zou kunnen gebeuren dat u iets over het hoofd heeft gezien, iets per ongeluk verkeerd heeft ingevuld of gewoon iets bent vergeten in te vullen. Het kunnen ook zaken zijn waar je misschien niet snel rekening houdt. Zodra je eenmaal bekend bent met het aanvragen van een ESTA, welke voorwaarden eraan zijn verbonden en weet hoe je het ESTA-aanvraagformulier moet invullen, loop je uiteindelijk minder kans dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd.

1: Je hebt je tweede nationaliteit niet ingevuld
Bij het aanvragen van een ESTA is het verplicht om aan te geven of je (ooit) een tweede nationaliteit hebt (gehad). Het lastige is dat reizigers soms niet weten dat ze een tweede nationaliteit hebben. In bepaalde landen kunnen mensen hun nationaliteit namelijk verliezen bij het verkrijgen van een andere nationaliteit. Om deze reden is het belangrijk op te weten welke situatie voor je nationaliteit(en) van toepassing is.

2: Je gegevens komen per toeval voor in de databanken van Amerikaanse veiligheidsdiensten
Het ESTA-formulier bevat enkele veiligheidsvragen. Als je al deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kun je zonder problemen een ESTA aanvragen. Het kan echter zijn dat iemand met bijvoorbeeld je achternaam, voorkomt in de criminele databanken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Als dat het geval is, kan het zijn dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd.

3: Je hebt aanstootgevende berichten op sociale media gepost
In het ESTA-formulier moet je je sociale mediaprofielen van de afgelopen vijf jaar opgeven. Als de Amerikaanse immigratiedienst aanstootgevende berichten vindt, kan dit leiden tot de afkeuring van je ESTA-aanvraag. Hierbij kun je denken aan berichten die te maken hebben met terrorisme of andere criminele activiteiten.

4: De Amerikaanse immigratiedienst denkt dat je langer dan 90 dagen in het land zult verblijven
Een ESTA is na toekenning twee jaar geldig, en daarbij mag je tot maximaal 90 dagen aaneengesloten in het land verblijven. Het komt echter wel eens voor dat personen zich hier niet aan houden. In dit geval gaat het om een illegaal verblijf dat onder andere een economische reden kan hebben. Reizigers die invullen dat ze werkloos zijn, ebben een grotere kans dat hun ESTA wordt afgekeurd.

Onduidelijke afwijzingen
De Amerikaanse immigratiedienst mag een ESTA zonder reden afkeuren, ook al heeft u alle regels gevolgd. Als u hierna nog een aanvraag indient, is de kans groot dat deze ook wordt afgekeurd. Ook gebeurt het wel eens dat een aanvraag eerst wordt goedgekeurd, maar daarna toch nog wordt afgekeurd.