Bo (links) en Shayden.
Bo (links) en Shayden. Foto: John van Gelder

Druten rijk aan racetalent

Algemeen

DRUTEN – Ze scheuren met gemak met 100 kilometer per uur over het circuit, de Drutense tieners Beau, Shayden en Thijs. De één met zijn kart, de andere twee met hun crossmotor. Het raceseizoen is momenteel in volle gang, een goede gelegenheid om samen met de rijders te bespreken hoe ze ervoor staan.


Shayden Rodgers (12) komt uit in de Molenaar NSF 100 cup. Hierbij rijden de racers allemaal met dezelfde motor. En de Drutenaar doet dat niet onverdienstelijk. Hij staat momenteel vijfde in het klassement. Beau van Woerkom (13) rijdt in de 160cc mini Gp klasse, het nieuwste onderdeel van het opleidingsprogramma Road to MotoGp, ofwel de weg naar ‘het grote circuit’. Hij beleeft een lastig seizoen, omdat hij maar minimaal kan trainen vanwege een verhuizing en lopende verbouwing.
Karter Thijs Stevens (11) komt uit in de junior klasse én rijdt voor het E20 junior project van Rotax met een elektrische kart. In de junior klasse staat hij momenteel op de 3e plaats in het kampioenschap. In de E20 junior Euro Trophy gaat hij aan kop. Daarnaast rijdt hij nog enkele andere wedstrijden. Ook hier staat hij er ‘redelijk goed’ voor. In juli staan er twee wedstrijden op het programma: BNL en Euro Trophy.

Trainen

Om goed te kunnen presteren dient er regelmatig getraind te worden. De circuits liggen echter niet naast de deur. Shayden: ‘Ik train over het algemeen eens per week, vaak is dat in het weekend. Meestal op Assen, maar soms ook op Spa-Francorchamps (België).’ Ook Beau is op dezelfde circuits te vinden. ‘Momenteel door omstandigheden wat minder vaak dan ik zou willen, slechts een keer per maand. Ik hoop dat dat snel weer wat vaker wordt.’ Thijs traint een à twee keer per week, en hoopt komende zomer ook in Italië te kunnen rijden. ‘Mijn kart gaat mee op vakantie, zodat ik op de baan van Lonato kan rijden. Dat lijkt me gaaf!’
Voor Beau wordt het deze zomer Salou (Spanje), om uit te rusten en nieuwe plannen te maken. Hij hoopt volgend jaar, net als in seizoen 2021, weer te gaan racen in Italië. En dan op een 190cc motor. Shayden heeft zijn zinnen gezet op het hoogste podium dit jaar. Maar hij denkt ook al aan de toekomst. ‘De MotoGP bereiken, dat zou ik het liefst willen.’ Ook Thijs kijkt verder dan dit seizoen. Wereldkampioen worden met karten is zijn grote droom, en verder komen in de autosport.’
Ambities hebben ze genoeg, de drie jongens. We gaan ongetwijfeld nog veel van ze horen.

Thijs Stevens met zijn kart.