Logo demaasenwaler.nl
Meike Ruijs aan het werk in haar atelier.
Meike Ruijs aan het werk in haar atelier. (Foto: Britt Raafs)

Leeratelier opent in monumentaal postkantoor

DRUTEN - Eén van de meest karakteristieke panden van Druten, het voormalige postkantoor op Kattenburg 17, krijgt eind volgende maand een nieuwe functie. Daar waar begin vorige eeuw werd geijverd voor een vlotte postbezorging, kunnen belangstellenden straks verschillende cursussen in leerbewerking volgen. Met het kersverse opleidingsinstituut ‘Leren met Leer’ gaat een langgekoesterde droom van de jonge onderneemster Meike Ruijs (22) in vervulling. 


De geboren Drutense ontdekte haar liefde voor leer tijdens een opleiding tot schoenen- en tassenmaker. Gegrepen door het oeroude ambacht, volgden masterclasses van bekende ontwerpers in Italië en Parijs.

Haar enthousiasme én talent brachten vervolgens in rap tempo opdrachten voor gerenommeerde merken, en al snel was ook een eigen tassenlabel in wording. Toch gooit Meike het nu over een heel andere boeg, om datgene te doen wat ze het allerleukst vindt: haar kennis en kunde delen met anderen.

Voor iedereen

In de creatieve werkplaats worden cursussen gegeven voor zowel beginners als gevorderden. ‘Dat wil zeggen dat iedereen welkom is om de fijne kneepjes van het vak te leren’, vertelt ze enthousiast. ‘Wie nog geen ervaring heeft, start met basistechnieken als patroontekenen en kantenverven. Voor wie die vaardigheden eenmaal onder de knie heeft, kan het ‘echte’ werk beginnen: het maken van bijvoorbeeld een handtas.’

Naast kennis van technieken brengt de jonge vakvrouw graag haar passie voor materialen over. ‘Zo komen cursisten meer te weten over het kalfs- en geitenleder - afkomstig van Nederlandse en Franse looierijen - dat gebruikt wordt tijdens de cursussen. Verder leer ik hen waarop te letten bij het selecteren van dit natuurproduct.’

Opening

Voordat het zover is wordt de laatste hand gelegd aan de metamorfose van de voormalige winkelruimte. ‘Ik prijs me op voorhand gelukkig om in dit bijzondere rijksmonument te mogen werken, en kan niet wachten om cursisten te mogen ontvangen’, besluit Meike trots. 

Een open dag, waarbij eenieder welkom is om een kijkje te komen nemen in het atelier, staat gepland voor begin september. Meer informatie volgt. Leren met Leer is gevestigd aan de Kattenburg 17 in Druten.

Meer weten? Kijk dan ook eens op de website: www.leermetleer.nl.

Meer berichten