Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto
column

Gebakken lucht

Algemeen

Laatst kwam m’n vader op de zaterdagochtend even buurten en tegelijkertijd een stopcontact bijmaken. Eerlijk is eerlijk, best handig zo’n vader wanneer je zelf anderhalve linkerhand hebt. Omdat we voor het klussen eerst even een ‘bakkie’ zouden doen, wilde ik nog snel naar de bakker voor wat lekkers bij de koffie. Ik had namelijk niks in huis en om hem nu gebakken lucht uit de airfryer voor te zetten, was nu ook niet helemaal de bedoeling. 

Helaas word ik zelf steeds vaker geconfronteerd met gevalletjes van gebakken lucht. Zo lijkt er vandaag de dag op de ondernemerscreativiteit geen rem te staan en moeten consumenten steeds vaker voor opgeklopte onzin betalen. Extra kosten bij een web-order voor een ‘speciale’ klimaatvriendelijke levering is al genormaliseerd. Het pakketje wordt nog steeds met dezelfde dieselbus bezorgd en ‘niet thuis/uw pakket is bij de buren gedropt-briefjes’, doen ze ook al niet meer in de brievenbus. Dat scheelt dan weer wat bomen in het Amazonegebied, zo heb ik me laten informeren, maar het is natuurlijk een emotioneel doekje voor het bloeden. Hoeveel van u kunnen zich (niet) vinden in de administratiekosten bij het boeken van een vakantie terwijl alles digitaal is tegenwoordig. Of wat te denken van bezorgkosten van € 5,99 bij orders boven de 300 euro. Absurd of koopmanschap? En ook, op het terras betalen voor een glas kraanwater, het is helaas al geen uitzondering meer.

Maar ook onze vrienden in Den Haag leveren ‘fried air’. Het groen, ecologisch, gezond en natuurlijk leven wordt er op allerlei maatschappelijke niveaus zo hard ingeramd dat je door de korreltjes zout het vaatje niet meer ziet. Ook creatief was het uitrijticket bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je betaalt ook nog entree hoor, maar als je er met de auto inrijdt, mag je ook nog dokken om eruit te rijden.

Rex Broekman