Logo demaasenwaler.nl
Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Inspiratieochtend biodiversiteit

BENEDEN-LEEUWEN - Lambert Romijnders is ambassadeur voor de biodiversiteit in de gemeente West Maas en Waal. Op zaterdag 6 augustus houdt hij samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een inspiratieochtend over biodiversiteit op zijn terrein. Deze ochtend is bedoeld voor particulieren met een wat grotere tuin in de gemeente West Maas en Waal, die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Veel particulieren zoals Lambert proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met tuin tussen de 0,5 tot 5 hectare groot, zonder agrarische bestemming, heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Voor deze groep particuliere eigenaren is er het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui. In dit nieuwe praktijknetwerk gaat het om kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. In elke gemeente in Gelderland is een ambassadeur actief, en in West Maas en Waal is dat dus Lambert Romijnders.

‘Vroeger was ik niet zo bezig met biodiversiteit, maar nu hoor ik iedere keer iets meer. Ik vind het leuk en belangrijk’, aldus Lambert. Naast een hoogstamboomgaard met vijftig fruitbomen heeft hij 1.500 m² ingezaaid met een bloemenmengsel, ‘s winters laat hij hier een deel van staan voor insecten. Aan de rand ligt het snoeiafval in een houtril. ‘Dat is voor de egels, die zie ik ‘s avonds rondlopen.’ Ook heeft hij een bijenhaag aangelegd voor de wilde bijen. In zijn tuin hangen maar liefst twintig vogelnestkasten. In de fruitbomen, dicht tegen de stam, hangen aardewerken potjes met stro erin. ‘Dat is voor de oorwormen. Die eten weer de luizen op.’

Lambert had dit jaar geen last gehad van de pruimenmot. ‘Dat komt misschien wel door al die insecten. Ze zorgen voor evenwicht. Dat wil ik mensen laten zien.’

Aanmelden
De inspiratieochtend duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden: lambertromijnders@planet.nl. Meer informatie: slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-voor-buitenlui.

Meer berichten