Gedenksteen De Kleine Kern in Appeltern.
Gedenksteen De Kleine Kern in Appeltern. Foto: Wim van leeuwen

Eerste steen school Appeltern terug

Algemeen

APPELTERN - In Appeltern is afgelopen zondag een monument onthuld waarin de eerste steen van de school die in 1857 werd geopend is (terug) geplaatst.

In 2016 werd een hele oude steen op de voormalige r.k. school de Kleine Kern gevonden. Een eerste steen met de datum 1857. Gezocht op internet leek het de eerste steen van de school te zijn in Alphen. Die steen is destijds naar Alphen gebracht.

Na een maand kwam de steen echter terug. Beide scholen zijn namelijk geopend op hoogstwaarschijnlijk dezelfde datum. Zij hadden in Alphen inmiddels hun eigen schoolsteen ook gevonden.

Er was wel een stuk van de steen af. Die heeft Wim Broekhuise sr. echter keurig gerestaureerd.

Toen kwamen Adje Toebast en Wim van Leeuwen op het idee om die steen ergens een mooi plaatsje te geven. Dat is in Appeltern op de fundering van de oude school op huidige Maasdijk 48 geworden.

Op initiatief van Ineke Roffelsen bleek het Dorpsplatform Mooi-Appeltern bereid de kosten te dragen.

Bij het realiseren van het bouwwerk hebben vooral Stefan van Ooijen en Cor Konings de kar getrokken. De kosten bleven gelukkig beperkt. Alle materialen werden bijna gratis gegeven. Vooral Alex van Gruijthuijsen was een gulle gever. Natuursteen van Leeuwen heeft een datum in een steen gegraveerd.

Iedereen die ook maar heel even heeft geholpen staat vernoemd in een tijdcapsule die rond deze gedenksteen zweeft, zoals iedereen kan zien op het paaltje met bordje naast het monument. Als de belangstellende daar de qr-code scant ziet/hoort hij een verhaal over het onderwijs in Appeltern en ziet de tijdcapsule zweven.