Logo demaasenwaler.nl
Henny Sackers krijgt de onderscheiding opgespeld door burgemeester Bruls.
Henny Sackers krijgt de onderscheiding opgespeld door burgemeester Bruls. (Foto: Duncan de Fey)

Henny Sackers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

BEUNINGEN/NIJMEGEN - Beuningenaar Henny Sackers heeft afgelopen maandag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze onderscheiding omdat hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse. Momenteel is hij marsleider.

Sackers woont in de gemeente Beuningen, maar omdat alle verdiensten in Nijmegen plaatsvonden, was de uitreiking in Nijmegen, op de befaamde Wedren. De koninklijke onderscheiding werd opgespeld door burgemeester Bruls. Dat gebeurde in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s. De uitreiking was een grote verrassing voor de marsleider. ‘Ik ben altijd van alle details op de hoogte, zeker tijdens de 4Daagseweek, en dit heeft mij volledig verrast’, aldus Sackers.

Marsleider
Henny Sackers combineert zijn professionele carrière als hoogleraar bestuurssanctierecht aan de Radboud universiteit al meer dan vijfentwintig jaar met vrijwillig bestuurswerk voor de Nijmeegse Vierdaagse. Voordat hij vrijwilliger werd nam hij vijfentwintig maal met succes deel aan de Vierdaagse. In 2008 trad Sackers toe tot het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE, en werd in 2018 voorzitter, oftewel marsleider. In die hoedanigheid representeert hij de stichting in binnen- en buitenland.

De Vierdaagse is al vele jaren niet alleen het grootste publieksevenement, maar ook het grootste meerdaagse sportevenement van Nederland. Samengevat mag worden gesteld dat Henny Sackers een grote en verdienstelijke bijdrage levert aan het welslagen en de goede naam van de Vierdaagse met daaraan gekoppeld een zeer positieve uitstraling voor de stad Nijmegen en de regio.

Naast de jarenlange inzet voor de Vierdaagse, zette hij zich ook jarenlang in voor de vereniging van Gouden Kruisdragers Vierdaagse, deze vereniging behartigt de belangen van wandelaars die tien keer of vaker de Vierdaagse van Nijmegen met succes hebben voltooid. In 1983 werd Sackers lid van deze vereniging en van 1993 tot 2012 was hij secretaris en later voorzitter.

Zijn verdiensten voor de organisatie, of beter gezegd: voor de tienduizenden wandelaars ieder jaar, zijn groot. Er kan wel gesteld worden dat Sackers een nationaal belangrijke rol speelt voor de Vierdaagse. Maar het is een man, die zich vooral bescheiden opstelt, weinig gelauwerd wordt, terwijl hij grote verantwoordelijkheid voelt en draagt.

De vierdaagse zou gisteren al beginnen, maar vanwege de hitte werd de eerste dag geschrapt. Vanmorgen zijn de wandelaars alsnog van start gegaan. Op deze ‘roze woensdag’ doet het wandelpeloton onder meer Wijchen en Beuningen aan.

Meer berichten