Logo demaasenwaler.nl
Gijs van Helsdingen.
Gijs van Helsdingen. (Foto: John van Gelder)

Pax-leerling naar internationale Scheikunde Olympiade

DRUTEN - De achttienjarige Gijs van Helsdingen gaf zich voor de lol op voor de Scheikunde Olympiade. Aan de eerste ronde deden vijfentwintighonderd jongeren mee. Laat daar een kansberekening op los en de kans is dan heel klein dat je in de top terecht komt. Hij heeft het toch maar mooi geflikt en gaat met drie anderen op woensdag 13 juli de Nederlandse eer verdedigen bij de internationale Olympiade. 

De Scheikundeolympiade is een jaarlijks terugkerende academische wedstrijd voor middelbare scholieren. Het start met landelijke toetsen van drie uur per toets. Per ronde vallen er jongeren af en uiteindelijk blijven er vier personen over voor de finale.

Studeren en ontspannen
De eerste twee toetsen waren voor Gijs niet echt spectaculair. Het werd interessant bij de voorbereiding voor selectie van de finale. ‘We verbleven een week met de negentien overgebleven jongeren in Terneuzen. De lesstof die we die week kregen, wordt normaal gesproken in één schooljaar aan bachelor studenten gegeven,’ vertelt hij. ‘Naast het studeren, hebben we gezellige en ontspannende uren met elkaar beleefd. Ik heb het er echt naar mijn zin gehad.’ De week werd afgesloten met een toets van vier uur en Gijs gaat door naar de finale. Normaal gesproken zou deze in China zijn, maar kan door corona helaas niet doorgaan. Het wordt een online toets in Utrecht.

College volgen
De agenda staat deze weken helemaal in het teken van de Olympiade. Gijs moet zich thuis voorbereiden en morgen zijn de finalisten in Den Haag uitgenodigd. Zij ontmoeten daar minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Volgende week krijgen ze drie dagen college aan de Universiteit van Amsterdam.

Bescheiden
Dat Gijs bij de finalisten hoort, is niet verwonderlijk. Hij slaagde cum laude voor het gymnasium aan het Pax Christi College en scoorde voor zowel wis-, natuur- en scheikunde een 9,8. Zelf is hij er bescheiden en luchtig onder. ‘Het is een mooie ervaring en het doet wat met me. Ik vind het zelf geen bijzondere verdienste, want ik heb nou eenmaal aanleg voor de exacte vakken.’

Door Elly Hagen

Meer berichten