Logo demaasenwaler.nl
Foto: Rechtenvrij

Hitteplan voor Gelderse gemeenten

GELDERLAND - In 2023 moeten alle Gelderse gemeenten een hitteplan hebben. Dat zegt gedeputeerde Peter Kerris van provincie Gelderland. Met een hitteplan zijn gemeenten voorbereid op hittestress en kunnen ze maatregelen nemen om inwoners te beschermen tegen langdurige hitte. 

De zomer van 2021 was het zesde hete jaar op rij. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie mensen last hadden van hittestress. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren hebben veel last van de hitte. Zij wonen vaak in appartementen waar weinig verkoeling is. Hittestress zorgt voor slapeloze nachten en minder energie overdag. Maar hittestress kan dodelijke gevolgen hebben. Volgens het CBS zorgen hittegolven voor honderden extra sterfgevallen, vaak door uitdroging. Samen met de GGD’s gaat de provincie gemeenten helpen met de hitteplannen. Hiervoor wordt 3.000 euro per gemeente ingezet. 

Hitteplannen
Een hitteplan is een communicatieplan dat eenvoudige voorzorgsmaatregelen onder de aandacht brengt van risicogroepen, zoals ouderen, chronisch zieken en jongeren. Sinds 2007 is er een Nationaal Hitteplan dat waarschuwt voor periodes van langdurige hitte. Belangrijk is dat dit vertaald wordt in lokale hitteplannen. Gemeenten maken dan afspraken met woningcorporaties en thuiszorgorganisaties om maatregelen te treffen om hittestress te voorkomen.

(W)arme wijken
Meer dan de helft van de gemeenten in Gelderland heeft al een hitteplan klaar liggen. Maar dat is nog niet genoeg, zegt Peter Kerris: ‘In 2023 moeten alle gemeenten in Gelderland een hitteplan klaar hebben liggen.’

Meer berichten