Willem van Mourik met biologische leghennen in vrije uitloop.
Willem van Mourik met biologische leghennen in vrije uitloop. Foto: Jeanette van Rossum

Lokaal en biologisch voedsel in opmars

Algemeen Agrarisch geluid

DREUMEL - In coronatijd gingen mensen meer dan ooit voedsel kopen in de eigen streek. De voorkeur ging uit naar kleinschalig en duurzaam geteeld voedsel uit de eigen regio.

Streekwinkels hebben hierdoor goede zaken gedaan en de telers van biologische producten zagen hun omzet stijgen. Mensen waren bereid er meer voor te betalen. Een mooi voorbeeld hiervan uit het Land van Maas en Waal is ‘Ons ei, het ei van dichtbij’. Met geduld en vertrouwen heeft het pluimveebedrijf van Willem en Corina van Mourik uit Dreumel, samen met hun compagnon Ton van Welie, een eigen concept ontwikkeld. Biologisch en lokaal geproduceerde eieren die nu gretig aftrek vinden in supermarkten en andere winkels in onze streek.

Natuurlijk gedrag
Het volgen van het natuurlijke gedrag van de legkippen ligt hieraan ten grondslag. Het leghennen bedrijf van Willem van Mourik heeft daarom een grote verandering ondergaan. Hij vertelt er enthousiast over: ‘Zo’n 25 jaar geleden hielden we onze dieren in legbatterijen. Dat concept hebben we helemaal omgegooid naar een biologische leghennenhouderij. En dat gaat heel ver. Het natuurlijk gedrag van de dieren vroeg om veel meer ruimte, zowel binnen als buiten. De leghennen lopen in een wei met bomen en gras. Tenslotte is een kip van oorsprong een bos dier. Voer en medicijnen moesten compleet anders. We hebben de tijd genomen dit nieuwe kwaliteitsproduct en de verkoop daarvan, goed te ontwikkelen. Nu ben ik trots op een mooi en steeds dagelijks kakelvers streekproduct dat we in de regio in meerdere winkels aanbieden. Het geeft zoveel voldoening om het complete verhaal wat erachter ‘Ons Ei’ schuilgaat, aan de consument te vertellen. Die zijn geïnteresseerd in het dierwelzijn en een gezond product. Onze kippen hebben het goed, en leveren gezonde eieren. Zelfs de verpakking is van afbreekbaar materiaal gemaakt met aardappelzetmeel als grondstof. Er zit nog steeds groei in de vraag naar biologisch geteeld voedsel uit de eigen streek.’

Vogelgriep
Als een donkere wolk hangt wel de dreiging van de vogelgriep boven de pluimveesector. Dat blijft spannend voor de kippenhouders. Willem is bezorgd: ‘Elk moment kan het virus toeslaan. Het is heel spannend voor onze sector. In Maas en Waal is het risico reëel dat door een besmette (water)vogel het virus je bedrijf binnenkomt. Ondanks de meest strenge hygiëne protocollen kan het je overkomen. Het voelt aan als Russisch roulette. Er zijn vaccins in ontwikkeling, maar nog niet beschikbaar. Bovendien speelt politiek een rol. Europese landen beschermen liever hun eigen producten. Als Nederland hun kippen zou vaccineren worden de eieren niet meer in die landen toegelaten. Steeds meer landen zien de noodzaak van vaccinatie en ik verwacht hier binnen twee jaar een oplossing voor,’ aldus Willem. De kippen mogen nu met deze vogelgriep dreiging niet naar buiten om besmetting te voorkomen. Kippenboeren die hun dieren als vrije uitloop kip houden, zien hun product afgewaardeerd. Ze beuren minder voor de eieren omdat de dieren niet meer buiten konden scharrelen. Dus wachten ze met smacht op groen licht om hun hennen te mogen vaccineren tegen de heersende vogelgriep.

Door Jeannette van Rossum

Biologische leghennen in vrije uitloop.