Dorpspomp de Horst.
Dorpspomp de Horst. Foto: Archief werkgroep

Opening dorpspomp de Horst

Algemeen

DRUTEN - In de Drutense woonwijk de Horst wordt op zondag 12 juni de nieuwe dorpspomp officieel in gebruik genomen. De dorpspomp is een herinnering aan de vroegere Drutense buurt de Horst. 

Het idee voor de dorpspomp ontstond bij de interviews voor het succesvolle boek ‘Voetstappen in de Horst’, dat eind 2020 verscheen.

De voormalige dorpspomp, gelegen in het midden van de oude Horst, dateerde uit 1867. Hij werd geplaatst door de gemeente Druten, omdat er destijds risico’s waren voor de gezondheid voor de gebruikers. Het water uit de eigen pompen van de bewoners en het water dat uit de Strang aan de rivierzijde van de Waalbandijk werd gehaald, was niet optimaal geschikt om in huis te gebruiken.

Toen Druten in 1951 leidingwater kreeg, was er geen noodzaak meer om de pomp in bedrijf te houden. In 1956 werd deze dan ook afgebroken. 

Ontmoetingsplek
In het boek wordt de dorpspomp uiteraard beschreven. De pomp stond min of meer centraal in de Horst. Het was een ontmoetingsplek voor jong en oud en voorzag de bewoners van drink-, kook- en badwater. Ook werden hier de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De nieuwe dorpspomp kan gezien worden als een aandenken aan en symbool van het leven van de bewoners in die vroegere woonbuurt. De dorpspomp wordt ook opgenomen in een toeristische route die door Druten voert.

Voetstappen in de Horst
Met het uitgeven van het boek over de Horst heeft de werkgroep, met instemming van financiers, ook de realisatie van de dorpspomp mogelijk gemaakt. Het boek ‘Voetstappen in de Horst’ is nog te koop bij de Bruna in Druten.
De nieuwe dorpspomp wordt geplaatst aan de noord-oostzijde van de speeltuin in de Horst.

Hier vindt ook de ingebruikname plaats op 12 juni. Aanvang 13.45 uur.

Afbeelding