Logo demaasenwaler.nl
<p>Impressie van de crisisnoodopvang in sporthal De Tinnegieter.</p>

Impressie van de crisisnoodopvang in sporthal De Tinnegieter.

(Foto: Patrick Huisman)

Verandering invulling opvangplekken Oekraïense vluchtelingen

REGIO - In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) worden op dit moment ruim 1.230 vluchtelingen opgevangen. De drie locaties voor crisisnoodopvang en 18 locaties voor langdurige noodopvang bieden in totaal ruimte voor ruim 2.140 vluchtelingen. De komende weken komen hier nog bijna 1.500 opvangplekken op 25 locaties bij waardoor binnenkort 3.640 vluchtelingen in Gelderland-Zuid opgevangen kunnen worden. De crisisnoodopvanglocaties in Aalst, Beuningen en Nijmegen worden de komende weken afgebouwd. In plaats hiervan wordt er een ‘HUB’ ingericht voor de eerste opvang van vluchtelingen en zijn er locaties aangewezen die bij grotere vraag snel ingericht kunnen worden als crisisnoodopvang.

De crisisnoodopvang in sporthal De Tinnegieter in Beuningen sluit per 27 juni, de andere twee locaties sluiten al eerder. De voornaamste reden hiervoor is dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van deze crisisopvangplekken omdat er steeds meer noodopvanglocaties open gaan. Om vluchtelingen eerste opvang te kunnen bieden, zal er in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een ‘HUB’ gecreëerd worden: een centrale eerste opvanglocatie voor crisisopvang waar vanuit vluchtelingen naar een noodopvanglocatie zullen doorstromen waar ze een langere periode kunnen verblijven. Mocht de stroom vluchtelingen ineens groter worden, dan staan er verschillende locaties paraat die binnen een aantal dagen ingericht kunnen worden als crisisnoodopvang. 

Toename noodopvanglocaties in de regio

Het aantal opvangplekken voor langdurigere opvang voor Oekraïense vluchtelingen is uitgebreid met locaties in Beesd, Buurmalsen, Wijchen, Tiel en Geldermalsen. Dit betekent dat er nu noodopvang beschikbaar is in Groesbeek, Leuth, Nijmegen, Overasselt, Tiel, Kerkdriel, Meteren, Herwijnen, Kesteren, Beesd, Buurmalsen, Wijchen en Geldermalsen. In totaal zijn dit 18 locaties en neemt dit aantal binnenkort toe met nog eens 25 locaties.

Meer berichten