Logo demaasenwaler.nl
José Graven.
José Graven. (Foto: Hanneke de Vries)

Zorgcentrum St. Barbara bestaat 100 jaar

DREUMEL – Deze maand bestaat zorgcentrum St. Barbara honderd jaar. Dat wordt deze week uitbundig gevierd.

We gaan honderd jaar terug in de tijd. Het was december 1921. Zusters Franciscanessen kwamen naar Dreumel en vestigden zich in mei 1922 in het klooster. Het klooster was toen net geschonken aan de Dreumelse gemeenschap en was bestemd als gasthuis voor senioren. De zusters hebben ruim vijftig jaar zorg gedragen voor de verzorging van senioren. In 1973 werd de verzorging en verpleging toevertrouwd aan de Broeders van het Heilige Kruis. Na de Broeders heeft Piet van Zon het zorgcentrum overgenomen. Piet was destijds vloerbedekking aan het leggen in het klooster. Een broeder sprak hem aan en vroeg of Piet interesse had om het zorgcentrum over te nemen. Piet maakte een snelle, maar weloverwogen keuze en hij ging deze uitdaging samen met zijn vrouw Gonny graag aan. Ook José Graven is sindsdien betrokken bij het zorgcentrum. Ze was 24 jaar toen ze begon en is inmiddels 67.

Na het vertrek van de Broeders draaide het huis eerst een aantal jaren op dezelfde productie door, maar kort daarna gaf de provincie aan dat er bezuinigd moest worden en het huis verzorgingshuisplaatsen in moest leveren. Er kwam veel verzet vanuit Dreumel. Na een intensieve strijd kwam het verlossende woord dat St. Barbara kon blijven bestaan en dat er zelfs ruimte was voor extra bewoners. Het huis is daarna volledig gerenoveerd. In 2000 hebben Mariël en Ronald Kolvenbach het huis van hun vader overgenomen en is het verder uitgebreid .

Vandaag de dag zijn er in het zorgcentrum 70 personeelsleden en 70 vrijwilligers werkzaam, wonen er 30 cliënten, ontvangen 65 cliëntenthuiszorg en komen er 10 cliënten naar de dagbesteding. Dagelijks gaan er 100 maaltijden de deur uit, die worden door vrijwilligers bezorgd. 

Feest
José hoort inmiddels spreekwoordelijk bij het meubilair: ‘Het werken hier voelt als een eenheid. Het is één grote familie. Momenteel werk ik nog vier dagen. We zijn in volle voorbereiding op het 100 jarig bestaan van St. Barbara. Daarbij hebben we een aantal dagen activiteiten georganiseerd. Op woensdag gaan we met de bewoners en kinderen van school de opening organiseren. Op donderdag is er een receptie en reünie. Vrijdag komt Willeke Alberti en op zondag is er een boeren bruiloft waar ongeveer 250 à 300 mensen aanwezig zullen zijn. Het belooft een bijzondere week te worden.’

Eigenlijk zou José al eerder gestopt zijn met werken, maar door de bijzondere binding met het zorgcentrum en de coronatijd, kon ze het niet over haar hart kon verkrijgen om St. Barbara in de steek te laten. In september gaat ze genieten van haar pensioen. Maar de kans is groot dat ze regelmatig op de koffie komt of als vrijwilliger aan de slag gaat bij St. Barbara.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten