Logo demaasenwaler.nl
<p>Het recent opgerichte Maas&Waals Brouwersgilde.</p>

Het recent opgerichte Maas&Waals Brouwersgilde.

(Foto: Joep Hendriks)

Maas en Waalse bierbrouwers verenigen zich

MAAS EN WAAL - Bierbrouwers in Maas en Waal gaan nauw samenwerken om hun hobby nog meer te verfijnen en het ambachtelijke speciaalbier wat meer onder de mensen te brengen.

Het recent opgerichte Maas&Waals Brouwersgilde, bestaande uit Henk Cornelissen (Brouwerij Heeren van Druten), Peter Davidse (Brouwerij Leeuwenborgh), Rob van Beynum, Peter van Swambagt (brouwerij Swambacchus), Joep Hendriks (Brouwerij ‘t Hock) en Theo Schiks (brouwerij Hoppathé), doet een oproep aan alle hobbyisten om zich te melden. Woordvoerder Joep Hendriks heeft hoge verwachtingen. Hij is verbonden aan het Maaslander Thuisbrouwersgenootschap in de regio Ravestein, dat al zo’n zestig leden telt.

‘Bierbrouwers zijn vaak eenlingen. Vlak bij mij in de buurt bleek iemand te wonen met een hele mooie installatie. Die zat er al best lang maar ik wist van niks.’ En dat is jammer, vinden hij en de overige initiatiefnemers, want bierbrouwers kunnen veel van elkaar leren en zijn ook vaak nieuwsgierig naar het biertje van een ander. ‘Mijn vrouw verbaast zich er weleens over dat ik met andere brouwers uren lang over bier kan praten,’ lacht Hendriks. Maar dan hebben ze het ook over een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om aan een biertje het eigen karakter te geven. Daarover pratend komt Hendriks al snel in technische termen terecht die je bij de bereiding van een eenvoudige pils niet zal tegenkomen. Ook citrussmaken worden aan de bieren toegevoegd. Geen vloeken in de kerk? ‘Nee, je hebt binnen de hobby weer een nieuwe hobby. Je kan veel kanten op.’ Positief vindt hij dat het (plaatselijke) speciaalbier ook in de grotere supermarkten steeds meer plaats gaat innemen. ‘Vroeger was het weggestopt in een hoekje, moet je nu eens kijken.’ 

Het Maas&Waals Brouwersgilde nodigt alle thuisbrouwers uit om zich te melden via maasenwaalsbrouwersgilde@gmail.com. Ook kleine commerciële brouwers zijn overigens welkom. Het is de bedoeling om van elkaar te leren en ieders brouwsels te proeven. Daarvoor gaat het Gilde avonden organiseren. Ook het houden van workshops en het begeleiden van beginnende brouwers staan op het lijstje.

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten