Afbeelding
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Winst voor karttalent Thijs Stevens

30 apr., 20:33 Algemeen

GENK (BELGIË) – Thijs Stevens maakte vorig weekend kennis met de Rotax Project E20, de elektrische kart met een bereik tot wel 125 km/uur. En waar het 11-jarige karttalent uit Druten aan de start staat, gaat hij altijd voor de winst. Tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy op de kartbaan in Genk liet hij de concurrentie in de Project E20 Junior zijn achterbumper zien. Thijs pakte pole position, won drie heats en was op zondag de sterkste in zowel de pre-finale als de finale. 

Thijs had zijn ticket voor de Euro Trophy gewonnen door sterk te presteren tijdens de eerste NK-wedstrijd van dit jaar op Circuit Park Berghem. Het rijden in een elektrische kart was wel even wennen voor de karter, die normaal gesproken in de Rotax Junior rijdt. Ook de startprocedure was anders dan Thijs gewend is. De elektrische kart kent een stilstaande start, waar de Rotax Junior een rollende start heeft. De junioren van de elektrische klasse reden bovendien samen met de senioren. “Een stilstaande start was lang geleden. De laatste keer was 4 jaar geleden in de Parolin Rocky. We reden samen met de senioren. Zij startten eerst en 10 seconden later mochten wij van start.” 

Voorsprong  
Ondanks dat Thijs nog nooit in de elektrische kart had gereden, zat het met zijn snelheid wel goed. “Op de eerste dag reed ik telkens de tweede of derde tijd, maar de tweede dag was ik in iedere sessie de snelste. Op het einde van de dag pakte ik in de kwalificatie pole position. Zaterdag volgden de drie heats en die heb ik allemaal met een mooie voorsprong gewonnen. En zondag heb ik ook de pre-finale en de finale gewonnen.” De start van de pre-finale verliep voor Thijs niet zo goed. “Die andere jongen was een stuk beter weg. Ik verloor de leiding, maar een ronde later had ik die weer terug en daarna ben ik van hem weggereden. In de finale startte hij op nieuwe banden en die hebben zo’n vijf ronden nodig. Ik moest bij de start aan de leiding blijven en dat lukte. Na vijf ronden kwam hij me voorbij. Twee rondjes ben ik erachter gebleven, toen heb ik hem ingehaald en ben ik weer weggereden.”

Grand Finals
“Ik ben heel blij met deze overwinning. Ik heb een mooie beker gewonnen en een ticket voor een volgende wedstrijd in de Rotax Project E20. In dit kampioenschap zijn tickets te winnen voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. Die worden dit jaar in Portimão in Portugal gehouden. Daar zou ik heel graag naartoe willen. Het zou voor mij de eerste keer zijn dat ik naar de Grand Finals zou gaan. Dat lijkt me wel vet.”

In de Junior rijdt Thijs dit jaar naast het NK Rotax Max ook in de BNL Karting Series en het BMC. “Ook dat gaat goed. In het NK sta ik nu op de vierde plaats in het kampioenschap.” 

Afbeelding
Digitale krant