Afbeelding
Foto: Diana de Leur

Raad Druten akkoord met kunstgras DIO’30

Algemeen

DRUTEN - In de gemeenteraad Druten tekende zich donderdagavond meteen een meerderheid af voor de gemeentelijke bijdrage van 175.000 euro voor de ombouw van een natuur- tot kunstgrasveld voor DIO’30. 

De vereniging is dan wel geprivatiseerd, maar vroeg toch de gemeente om een bijdrage in de kosten. Het college keurt dat goed. De voetbalclub kampt met ruimtegebrek en op handen zijnde verscherping van milieuregels. 

Enige tegenstander Sociaal Maas en Waal vond bij monde van Carl Dolmans dat de raad ‘voor de troepen’ uit zou lopen door nu al in te stemmen. ‘We weten nog niets van andere verenigingen en of we er wel genoeg geld voor hebben. Laten we eerst onderzoek doen.’ 

Fractievoorzitter Thye van Dinteren, Dorpslijst Afferden, kon in zijn eerste optreden in de gemeenteraad meteen een motie indienen namens de gezamenlijke dorpslijsten. Horssen was niet aanwezig, en mocht daarom niet tot medestander worden gerekend. 

Beide fracties, Afferden en Puiflijk/Druten-Zuid, willen dat het college onderzoekt of ook andere verenigingen in aanmerking komen voor een dergelijke gemeentelijke bijdrage. Verenigingen moeten weten waar ze aan toe zijn. 

Het college stelde als reactie dat verenigingen niet in de kou blijven staan als ze in de problemen zouden komen door wetgeving of ruimtegebrek. Er zijn voorbeelden van verenigingen die ‘buiten de regels van de wet om’ zijn geholpen, stelde wethouder Gérard de Wildt. ‘Verenigingen weten ons te vinden.’ 

Hij vond Michel Lepoutre (Kernachtig Druten) en Remco Zwartkruis (Welzijn Druten) aan zijn zijde. De laatste wilde van Dolmans weten of hij het dan niet jammer vindt dat het allemaal langer zal gaan duren als eerst onderzoek moet worden gedaan. Dolmans gaf aan dat zorgvuldigheid nu voor zijn fractie belangrijker is. Hij wilde de motie steunen als DIO’30 ook bij het onderzoek wordt betrokken. 

Na een korte schorsing pasten de dorpslijsten de motie vervolgens aan: het initiatief kan worden gelegd bij de verenigingen om bij de gemeente aan te geven of ze in aanmerking willen komen voor een (noodzakelijke) bijdrage. De gemeente hoeft daar niet actief onderzoek naar te plegen. De Wildt wilde geen verwachtingen wekken en ontraadde die aanpassing. De aangepaste motie kreeg, met SMW en Welzijn Druten tegen, wel een meerderheid.

Door Gerrit Jan Riedstra