Huize Henricus
Huize Henricus Foto: Zorggroep Maas en Waal

Noodopvang voor vluchtelingen Oekraïne in Wamel

Algemeen

WAMEL - Nederlandse gemeenten zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. In Wamel wordt een locatie in gereedheid gebracht om vluchtelingen op te vangen. Dit is de tweede locatie in de gemeente West Maas en Waal. In Altforst is de eerste locatie.

Burgemeester Vincent van Neerbos legt uit waarom deze noodopvang belangrijk is. ‘Het is oorlog op Europees grondgebied. Vol afschuw en zorg zien we hoe de jonge democratische republiek Oekraïne te lijden heeft onder de Russische invasie. We zullen rekening moeten houden met de gevolgen van deze oorlog. Er zijn heel veel mensen op de vlucht. Ook in West Maas en Waal vangen wij vluchtelingen op. Ik zie verschillende mooie initiatieven ontstaan. Ik juich dit van harte toe. Het toont aan hoe onze inwoners meeleven en meehelpen.’

Noodopvang in Wamel
Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. Huize Henricus, het pand van Zorggroep Maas en Waal, aan het Nieuw Hollenhof staat gedeeltelijk leeg. Dit is het pand dat gereed gemaakt wordt voor de noodopvang in Wamel.

Krachten bundelen
De burgemeester geeft aan dat de voorbereiding snel, maar zorgvuldig verloopt. ‘Het is daarbij belangrijk goed te communiceren en het gesprek aan te gaan. De direct omwonenden hebben een brief van mij ontvangen. Voor hen is volgende week dinsdag een bijeenkomst. Ook daarna blijven we in gesprek. Misschien willen inwoners hulp aanbieden, in welke vorm dan ook. Of hebben zij vragen of zorgen. Zo bundelen we onze krachten.’

Aanpassen pand
Eerst moet het pand aangepast worden om het geschikt te maken voor de noodopvang. In het pand wonen personen anti-kraak. Deze personen blijven in Huize Henricus wonen. De vluchtelingen komen gescheiden te wonen van de personen die er al wonen.

Medio mei worden de eerste vluchtelingen verwacht. In totaal is er plek voor ongeveer 50 vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen er minimaal 6 maanden wonen.

Wat kunnen inwoners doen?
In de gemeente zijn veel ideeën om mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne te helpen. Het gaat meestal om hulp aan moeders en kinderen. Inwoners die hulp willen bieden kunnen zich aanmelden via de website www.westmaasenwaal.nl/hulp-bieden-aan-vluchtelingen-uit-oekraine. Er wordt dan contact met hen opgenomen.

Inwoners die onderdak willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich aanmelden als gastgezin op de website www.takecarebnb.org. Meer informatie over het aanbieden van allerlei vormen van hulp staat op de website van VluchtelingenWerk Nederland: www.vluchtelingenwerk.nl.