Diana Struik, Annie van der Aa, Gerdy van Kessel, Ilse Herman.
Diana Struik, Annie van der Aa, Gerdy van Kessel, Ilse Herman. Foto: John van Gelder

Eerste Bevrijdingsfestival Wamel

Algemeen

WAMEL – Er is in Wamel nog nooit een bevrijdingsfeest geweest. Er zijn te veel nare herinneringen. Aan het einde van de WOII werden namelijk Wamelse mannen door de Duitsers afgevoerd naar Tiel. Veertien daarvan werden gefusilleerd. Dit had impact en sloeg diepe wonden, zowel bij de generatie die de oorlog meemaakte als bij nabestaanden. Dit jaar wordt wel uitgepakt met een bevrijdingsfestival, om te vieren dat wij kunnen leven in vrijheid. Een gegeven dat vanzelfsprekend lijkt maar getuige de onrust in de wereld, niet is.

De oorspronkelijke planning was, om in 2020 bij de landelijke herdenking van vijfenzeventig jaar bevrijding aan te haken. Dat mocht niet zo zijn vanwege coronabeperkingen. Een groot deel van de oorspronkelijke plannen zijn dit jaar door het organiserend comité tevoorschijn gehaald. De bestuursleden van het Oranjecomité, Ilse Herman en Diana Struik en bestuursleden van het dorpsplatform ‘Samen Wamel,’ Gerdy van Kessel, Sandra van Oijen en Annie van der Aa zorgden voor een gevarieerd programma. ‘Wij mogen dan wel het voortouw hebben genomen, we kregen veel bijval van inwoners en sponsoren. En tijdens het festival kunnen we rekenen op de hulp van veel vrijwilligers,’ vertellen de vrouwen.

Op 4 mei sluit Wamel, zoals altijd, aan bij de nationale Dodenherdenking. Op 5 mei beginnen de feestelijkheden al. Er is een broodjesdropping op het voetbalveld en trekt een colonne van legertrucks door het dorp. Deze activiteiten staan onder leiding van Tour de Waal. Daarna wordt op twee tijdstippen de film ‘Wamel een dorp onder vuur,’ van Jos Kruisbergen en Frans van Oijen geheel gratis getoond. Op zaterdag 7 mei wordt het festival om 13.00 uur geopend door burgemeester Van Neerbos. Daarna wordt het vrijheidsvuur ontstoken en starten de festiviteiten in en bij het Vrijetijdscentrum. Een kleine greep uit het programma: er is een fototentoonstelling en een privécollectie over WOII. Verschillende West Maas en Waalse bands treden gedurende de dag op, er is een echte escaperoom en de populaire Silent Disco. Voor de allerjongsten zijn er springkussens, wandelen met ezels of een rit in een echte legerjeep. Het volledige programma is op de Facebookpagina’s van het Oranjecomité en Samen Wamel te vinden.

Door Elly Hagen