Afbeelding
Foto: stockfoto

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal gaat vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente verblijven ondersteunen met leefgeld. 

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen 260 euro leefgeld per maand. Deze vergoeding bestaat uit een bedrag voor voeding en kleding en andere persoonlijke uitgaven. De eerste vergoedingen zijn al uitbetaald aan vluchtelingen die in de gemeente wonen. 

Vluchtelingen die bij een gastgezin of ander particulier initiatief verblijven, ontvangen een extra toelage. Het gaat om een bedrag aanvullend op het leefgeld van 215 euro voor een volwassene en 55 euro voor kinderen. 

Inschrijven bij gemeente
Het is belangrijk dat vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente. Alleen dan kunnen zij leefgeld ontvangen. Het leefgeld en de bijdrage voor de particuliere opvang betaalt de gemeente uit zodra de inschrijving in de basisregistratie personen (BRP) in behandeling is. Vluchtelingen ontvangen deze vergoeding met terugwerkende kracht. Deze gaat in per de datum dat zij in onze gemeente aan kwamen.

Openen bankrekening
De gemeente stimuleert vluchtelingen om zo snel mogelijk een Nederlandse bankrekening te openen. Zodra een vluchteling een bankrekening heeft, stort de gemeente daar het leefgeld op. Wanneer een vluchteling nog geen eigen Nederlandse bankrekening heeft geopend krijgen ze een prepaid-kaart. Dit is een anonieme betaalpas die gebruikt kan worden totdat de Nederlandse bankrekening is geopend.

Controles gemeente
De gemeente controleert regelmatig of de vluchtelingen die leefgeld ontvangen nog onze gemeente verblijven. Ook kijkt de gemeente of de vluchtelingen mogelijk aan het werk zijn gegaan. Dan hebben zij een inkomen en is leefgeld van de gemeente niet meer nodig.