Jan Terlouw
Jan Terlouw Foto: Sanne Terlouw

Jan Terlouw in gesprek met kinderen over oorlog en vrede

Algemeen

DRUTEN - Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver van het bekende boek Oorlogswinter, komt op zondag 8 mei naar de Bogerd in Druten om te praten met kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Druten en West Maas en Waal.

Het bestuur van het Agora Theater tekent voor de organisatie. Met de herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog in het vooruitzicht kwam het bestuur op het idee om dat te koppelen aan de gebeurtenissen in Oekraïne. Denkend aan het thema oorlog, vrede en vluchtelingen kwam de naam van de bekende politicus en boekenschrijver boven drijven. Het kostte weinig moeite om de nu inmiddels 91-jarige schrijver over te halen om te komen.

En, zoals dat gaat met goede ideeën, ook van meer kanten kwam hulp. Filmhuis Den Bogerd was snel te vinden voor het plan om de film te vertonen. De Kijkwijzer geeft dan wel aan dat de minimumleeftijd twaalf jaar is, maar dat gaat volgens Jan Uitdehaag, van het bestuur van het Agora Theater, geen probleem vormen: ‘Op basisscholen wordt de film ook weleens vertoond. Bovendien, het is wel de bedoeling dat in ieder geval een van de ouders of een begeleider meekomt.’ 

Jochem van Gelder
Streekgenoot en beroemdheid Jochem van Gelder wilde graag medewerking verlenen. De Bogerd stelt om niet de zaal beschikbaar en de 4 mei comités van Puiflijk, Horssen, Deest en Druten doneren geld.

Ook de basisscholen zijn door de stichting om hulp gevraagd. Uitdehaag: ‘Het was natuurlijk allemaal erg kort dag. We kwamen op dit idee na het begin van de oorlog, dus het overrompelde ons allemaal. Er was niet veel tijd. Maar scholen besteden sowieso aandacht aan het onderwerp. Bovendien doen gelukkig ook leerlingen mee aan een gesprek met Jan Terlouw die middag.’ 

Oekraïne
De opbrengst van de dag wordt besteed aan een dagje uit voor vluchtelingen uit Oekraïne en hun gastgezinnen. Ook wat dat betreft werd de stichting blij verrast. Uitdehaag: ‘We gaan naar de Efteling en de kinderen mogen voor vijftien euro in plaats van 45 euro naar binnen.’
Alle kinderen van groep zeven en acht van de basisscholen krijgen een uitnodiging voor de middag in het Agora Theater. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom.
Terlouw schreef het boek Oorlogswinter in 1972. Het werd verfilmd en ging in 2008 in première. De film was uiteindelijk goed voor een bezoekersaantal van bijna een miljoen. Daarmee is het een van de best bezochte Nederlandse films.

Programma
De film Oorlogswinter wordt om 13.30 uur vertoond, zaal open vanaf 13.15 uur. Om 15.15 uur is er pauze met een hapje, drankje en muziek, die wordt verzorgd door kinderen van De Nieuwe Muziekschool. Vanaf 15.45 uur gaat Jan Terlouw in gesprek met kinderen, onder leiding van Jochem van Gelder. De afsluiting is tegen 16.45 uur.

De entree is voor kinderen (begeleiding van een volwassene is verplicht) twee euro. Volwassenen betalen tien euro. Kijk voor het programma en kaarten op: www.agoratheater.nl.

Door Gerrit Jan Riedstra