Afbeelding
Foto: Ger Loeffen/Hollandse Hoogte

Dementiemonitor Rivierenland

Algemeen

REGIO - De Dementiemonitor Rivierenland 2022 is van start gegaan. 

Eenmaal per twee jaar onderzoekt Alzheimer Nederland in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel hoe mantelzorgers de zorg en ondersteuning van hun naasten met dementie ervaren. Deze Dementiemonitor is voor de achtste keer uitgezet en loopt tot eind juni. 

Voor het eerst is er ook een vragenlijst ontwikkeld die mensen met dementie kunnen invullen. 

Een van de doelstellingen van Alzheimer Nederland is op te komen voor de belangen van mensen met dementie en zo de zorg en de kwaliteit van leven te verbeteren. Die belangenbehartiging speelt zich af op landelijk, regionaal en lokaal niveau en richt zich op politici, beleidsmakers, verzekeraars en zorgverleners. Om die belangenbehartiging adequaat te kunnen invullen, is het belangrijk te weten wat er leeft. De Dementiemonitor werpt daar licht op. De landelijke uitkomsten van de Dementiemonitor brengen we onder de aandacht bij het Ministerie van VWS, de Tweede Kamer, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, provincies en gemeenten. 

Bij voldoende deelname worden de resultaten ook op regionaal niveau in beeld gebracht. Regionale en lokale belangenbehartigers maken hiervan gebruik in hun gesprekken met gedeputeerden, wethouders, beleidsmakers en zorgverleners. 

Op die manier wordt samengewerkt aan het verbeteren van de zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Hoe meer informatie verzameld kan worden, hoe betrouwbaarder het beeld is. Iedereen die in de naaste omgeving met dementie in aanraking komt wordt opgeroepen mee te doen. Het invullen van de Dementiemonitor vraagt ongeveer 20 minuten.

De Dementiemonitor is hier te vinden: www.dementiemonitor.nl

Lukt het niet om de Dementiemonitor digitaal in te vullen, dan is een papieren versie verkrijgbaar via Netwerk Dementie Rivierenland, 06-30094436, of via Alzheimer Rivierenland 06-42359611.