Fragment uit Wildlife Holland 5 Code Rood
Fragment uit Wildlife Holland 5 Code Rood Foto: Jero van de Ven

Code Rood in Vonkerplas Dreumel

Algemeen

DREUMEL - Nijmegenaar Jero van de Ven voert al jaren een eenmansgevecht tegen de pijn die de natuur lijdt door toedoen van de mens. Met zijn camera bracht hij de afgelopen jaren onder meer het Oude Grindgat in Weurt en de Kaliwaal in Boven-Leeuwen in beeld. Hij maakte er de filmserie Wildlife Holland van. Vorig weekend ging zijn vijfde Wildlife Holland film in première; Code Rood. De film toont de situatie in De Vonkerplas in de Dreumelse Waard. 

Code Rood gaat over de natuur in en rond de Vonkerplas, een diepe plas waar onvoldoende leven zou zijn. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer vinden dat de plas daarom ondieper moet worden gemaakt. 

Vanaf 2019 tot 2022 ging Jero op zoek naar het leven boven-, maar ook onderwater. Dat begon met het zoeken naar de bron van het onderwaterleven: het zoetwaterplankton. Dit plankton bestaat uit zowel dierlijke als plantaardige organismen. De film laat de ontwikkeling van de wondere wereld onderwater zien door de seizoenen heen. 

Naast de Vonkerplas, komen ook reeds afgeronde verondiepingen aan bod, zoals de Moleneindse Waard in Alphen en de Millingerwaard, maar ook projecten die in ontwikkeling zijn zoals het project Geertjesgolf in Deest. Jero legde vast met welke soorten grond deze plassen worden verondiept. Ook deze herinrichtingen zouden het doel hebben om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen? En wordt de natuur er echt beter van?

De film toont prachtige natuurbeelden, maar geeft ook een ontluisterend beeld van de dagelijkse praktijk en de negatieve effecten van het verondiepen in het Land van Maas en Waal.

De film is hier te bekijken op YouTube, via het kanaal jeroworld of zoek op ‘Wildlife Holland’.

Fragment uit Wildlife Holland 5 Code Rood
Fragment uit Wildlife Holland 5 Code Rood.