Gemeentehuis verlicht met vlag Oekraïne
Gemeentehuis verlicht met vlag Oekraïne Foto: Diana de Leur

Opvanglocaties voor vluchtelingen in Druten bekend

Algemeen

DRUTEN - Hoewel het op dit moment nog niet duidelijk is of en wanneer er een beroep gedaan wordt op de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Druten, bereidt de gemeente zich hier helemaal op voor. Niet alleen de huisvesting, ook de gemeentelijke dienstverlening wordt hierop ingericht. Bijvoorbeeld voor het registeren van vluchtelingen en het bieden van financiële ondersteuning. 

Begin maart kregen de 25 Veiligheidsregio’s van het Rijk de opdracht om elk 2.000 opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. In regio Gelderland-Zuid, waar Druten onder valt, zijn ruim 1.000 plaatsen beschikbaar voor de crisisnoodopvang. In onder andere Nijmegen, Beuningen en Zaltbommel verblijven daar de eerste vluchtelingen.

Een veilige plek

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld: ‘Door onze medewerkers wordt met man en macht gewerkt om mensen een veilige plek te kunnen geven. Ook in onze gemeente hebben we geïnventariseerd welke locaties in aanmerking komen voor de crisisnoodopvang en de langdurige opvang. Vooral deze laatste moet een stabiele plek zijn, die het normale leven zo goed mogelijk benadert en waar mensen zo lang als nodig is kunnen blijven.’

Mogelijke locaties in Druten
Crisisnoodopvang is grootschalige opvang voor de eerste dagen. Gemeente Druten heeft aan de Veiligheidsregio drie locaties doorgegeven die hiervoor in aanmerking komen. Dit zijn De Doorkijk en sporthal De Heuvel in Druten, en Zaal De Linde in Puiflijk.

Voor de langdurige opvang heeft Druten twee locaties aangedragen: Zaal De Linde in Puiflijk en fruitbedrijf Fitapple aan de Kerkstraat in Puiflijk.

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maakt de afweging welke locaties in de 14 gemeenten worden ingezet. Dit hangt onder meer af van wat er nodig is om de locaties gereed te maken, hoe snel dat kan en hoeveel mensen er opgevangen kunnen worden. Maar ook van het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt. Als bekend wordt dat er een opvanglocatie in Druten komt, worden de omwonenden en alle directbetrokkenen als eerste geïnformeerd.

Voor de coördinatie van alle werkzaamheden is binnen de gemeente het kernteam Oekraïne ingericht. Naast het voorbereiden van opvanglocaties, werkt dit team ook aan het inregelen van de gemeentelijke dienstverlening, het beantwoorden van vragen, het verstrekken van informatie aan inwoners en de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen die nu al in de gemeente bij particulieren verblijven. Er is hiervoor een speciale pagina op de gemeentelijke website Hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne en het mailadres oekraine@drutenwijchen.nl. Het team onderhoudt contacten met scholen, maatschappelijke instanties, zorgorganisaties en particuliere initiatieven om ervoor te zorgen dat de mensen uit Oekraïne zoveel mogelijk mee kunnen draaien in de samenleving. Ook bieden medewerkers van de gemeente ondersteuning aan buurgemeente Beuningen op de crisisopvanglocatie.

Burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld: “Het is indrukwekkend hoeveel berichten we sinds de uitbraak van de oorlog hebben gehad van inwoners die hun hulp op allerlei manieren aanbieden. We proberen zo goed mogelijk contact te houden met al deze initiatieven, zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat Oekraïners in Druten een warm welkom en veilige plek krijgen. Ik wil daarbij benadrukken dat het belangrijk is dat vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in onze gemeente. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze in aanmerking komen voor de ondersteuning die voor vluchtelingen beschikbaar is.”