De Tinnegieter klaar voor Oekraïense vluchtelingen.
De Tinnegieter klaar voor Oekraïense vluchtelingen. Foto: Patrick Huisman

Beuningen klaar voor vluchtelingen uit Oekraïne

16 mrt., 08:46 Algemeen

BEUNINGEN - Een sporthal, twee slaapzalen, tientallen tolken, heel veel vrijwilligers en tweehonderdvijftig bedden. Dat zijn enkele van de ingrediënten van de noodopvang voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne in de Tinnegieter in Beuningen. 

De gemeente Beuningen en vele vrijwilligers zijn al vanaf donderdag bezig met een race tegen de klok, want ze moeten alles zelf regelen voor de opvang.

Overal is aan gedacht. Van een kolfkamer tot aan voorzieningen voor de opvang van huisdieren. Verder zijn er een gezamenlijke eetplek, kluisjes voor waardevolle spullen, een speelhoek voor zowel jongere als oudere kinderen en voldoende toiletten en extra douches.

Contact met het thuisfront is belangrijk, dus daarvoor is extra wifi aangelegd. Burgemeester Daphne Bergman: ‘Voor deze mensen is wifi van levensbelang in deze oorlog.’

Wat ook opvalt is de betrokkenheid van Beuningenaren. Vooral kinderen komen binnen met speelgoed of zelfs de vraag wat ze kunnen kopen van het opgehaalde geld met lege flessen. Er waren in de speciaal gemaakte baby-verschoon-kamers al veel dingen paraat maar slabbetjes nog niet, dus die worden nu van het geld gekocht. De tien tolken die zich nu hebben gemeld komen allemaal uit de gemeente Beuningen en staan klaar om bij te springen, zo vertelt een woordvoerder: ‘We kunnen ze bellen en sommigen komen hier straks gewoon dagelijks naar toe.’ Hoe lang de noodvoorziening in de Tinnegieter blijft is niet duidelijk.
Voor de sportende verenigingen en scholen is een oplossing gevonden bij sportclubs zelf of sporthallen in de regio.

Door Patrick Huisman

In de sporthal staan nu stapelbedden.
Voor de kinderen is een speelgedeelte gemaakt.
Afbeelding
Digitale krant