Afbeelding
Foto: Gemeente Beuningen

Beleid particuliere opvang vluchtelingen in de gemeente Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen helpt bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In sporthal De Tinnegieter komt een noodopvang voor circa 250 vluchtelingen. De gemeente steekt de beschikbare capaciteit en energie in het inrichten en faciliteren van deze opvanglocatie. Gemeente Beuningen werkt in principe niet mee aan particuliere opvang waarvoor vergunningen nodig zijn.

Het opvangen van vluchtelingen voor een langere duur is door het Rijk onder verantwoordelijkheid gesteld van de veiligheidsregio. Daarvoor worden landelijk en ook in onze regio locaties aangewezen. Dit betekent dat de gemeente Beuningen zich richt op de noodopvang en niet op het realiseren van particuliere opvang. De gemeente werkt dus niet mee aan initiatieven om particuliere opvang mogelijk te maken in tijdelijke units in de achtertuin, verblijf in b&b’s en vakantiehuizen. Hiervoor is een vergunningen of bestemmingsplanwijziging nodig.

Het Broeckhuys is een vakantiepark met recreatiewoningen. Recreatiewoningen zijn niet bedoeld om te bewonen. Het college heeft in de afgelopen 2,5 jaar de consequente lijn aangehouden dat wonen op Het Broeckhuys niet mag. Het vakantiepark is de enige locatie met een recreatieve functie in onze gemeente en goed op weg om weer recreatief te functioneren.

‘Dat er al veel mensen zich hebben gemeld als gastgezin, ook in onze gemeente, doet ons deugd. Landelijk worden vanuit de gemeenten geen vluchtelingen bij particulieren geplaatst. We hebben wel contact met de organisaties die zich daar wel mee bezig houden, zoals Vluchtelingenwerk. Daar verwijzen we onze inwoners met initiatieven voor opvang ook naar toe. Als gemeente kunnen we niet met alle particulieren die opvang (willen) bieden contact houden’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Vanuit de rijksoverheid is geconstateerd dat particuliere initiatieven risico’s met zich meebrengen. Een belangrijk risico is dat vluchtelingen uit Oekraïne vanwege het grote en versnipperde aanbod van opvangplaatsen uit beeld kunnen raken van de overheid, waardoor zij eerder slachtoffer kunnen worden van uitbuiting of ander ongewenst gedrag.