Anita Smits-de Kinkelder (CDA) in debat met Thye van Dinteren (Dorpslijst Afferden). In het midden presentator Eric Reijnen Rutten.
Anita Smits-de Kinkelder (CDA) in debat met Thye van Dinteren (Dorpslijst Afferden). In het midden presentator Eric Reijnen Rutten. Foto: Gerrit Jan Riedstra

Geanimeerd verkiezingsdebat Druten

Algemeen

DRUTEN - Het Verkiezingsdebat in de Bogerd trok gisteravond een kleine honderdvijftig bezoekers. 

De avond begon met het afspelen van het Oekraïense volkslied. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld kon haar emoties moeilijk bedwingen toen ze recente beelden uit dat land in herinnering bracht. ‘Maar het helpt niet om verdrietig te zijn. Ook in Druten kunnen we het verschil maken.’

De acht lijsttrekkers, Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal moest zich door ziekte laten vertegenwoordigen door de nummer twee, Carl Dolmans, deden hun best om nog een keer de gunst van de kiezer te winnen. 

Hard ging het er niet aan toe maar onder leiding van Gelderlander-verslaggever Eric Reijnen Rutten en met de stellingen die door de gemeente waren opgesteld moesten lijsttrekkers af en toe toch de zeilen flink bijzetten.

Verrassend was de inbreng van nieuwkomers Joris Felen en Thye van Dinteren, respectievelijk VVD en Dorpslijst Afferden. Ze trokken de discussies regelmatig als volleerde politici naar zich toe. 

Zo moest Felen (22) bij interruptie ‘toch wel even schrikken’ toen de discussie over wat jongeren aan de politiek hebben alleen maar over de overlast door jongeren kon gaan. 

Oudgedienden als Gérard de Wildt (Dorpslijst Horssen) en Gerard Worm (Kernachtig Druten) lieten ook nog vuurwerk zien toen de laatste in twijfel trok of Dorpslijst Horssen zich wel genoeg aan de rest van Druten gelegen laat liggen. 

Welzijn Druten mocht nog even de degens kruisen met het CDA over de mislukte fusie met Wijchen. Puiflijk Druten-Zuid zag vaak de nuance terug in de stellingen. 

Ook thuis was het geanimeerde debat te volgen. Alleen kwamen er wel wat klachten binnen over de kwaliteit van het geluid.

Door Gerrit Jan Riedstra

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld hield een geëmotioneerd betoog voorafgaand aan het Verkiezingsdebat in De Bogerd.
Gerard Worm (Kernachtig Druten) in debat met Carl Dolmans (Sociaal Maas en Waal).
Ruim honderd geïnteresseerden volgden in De Bogerd het Verkiezingsdebat.