Een woning met zonnepanelen van Huisman Etech Experts.
Een woning met zonnepanelen van Huisman Etech Experts. Foto: Huisman Etech Experts

Stroomproblemen op het net

Algemeen

MAAS EN WAAL - Eigenaren van zonnepanelen op de woning worden blij als de zon schijnt, want dat betekent terugleveren aan het net en dus geld verdienen. Met het steeds vaker overbelast raken van het net is dat evenwel niet meer zo vanzelfsprekend. 

Vervangen kabels
Het huidige elektriciteitsnet is volgens energieleverancier Liander niet berekend op tweerichtingsverkeer. Het gaat nog uit van de situatie van vóór de zonnepanelen. Op sommige plaatsen in ons land moeten daarom kabels worden vervangen.
Het kost Liander in de provincie Gelderland zeker nog drie jaar om het netwerk op orde te krijgen.

Zorgen Dorpslijst Horssen
In onze regio heeft bijvoorbeeld het dorp Horssen last van deze ontwikkeling. Dorpslijst Horssen maakt zich zorgen over het feit dat er geen capaciteit meer is voor bedrijven wat betreft leveren én terugleveren. Ook voor consumenten kan dit gevolgen hebben. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van B en W.

Overbelasting
Wanneer veel huishoudens en bijvoorbeeld zonne- en windmolenparken stroom terug gaan leveren kan dat voor overbelasting zorgen op het net. Voor particulieren betekent dat in sommige gevallen storing in de apparatuur.

Om die reden is het verstandig om apparaten als de was- en vaatwasmachine overdag te laten draaien. De zonne-energie wordt dan meteen gebruikt en hoeft niet meer het net op. 

Vergoeding terugleveren
Tot 2023 rekent de energieleverancier voor teruggeleverde energie hetzelfde bedrag als voor geleverde stroom. Dat gaat daarna veranderen. In stappen gaat de vergoeding voor teruggeleverde stroom naar beneden. Dan is het dus ook gunstig om opgewekte stroom voor je eigen huishouden te gebruiken.