Dieren van Bert's Animal Farm tijdens Leste Mert 2019.
Dieren van Bert's Animal Farm tijdens Leste Mert 2019. Foto: Reinier Jansen

BOOS zendt item uit over Bert’s Animal Verhuur

Algemeen

APPELTERN - Donderdag 3 maart zal BOOS een uitzending online zetten over Bert’s Animal Verhuur in Appeltern. De uitzending van Tim Hofman zal vanaf 16.00 uur te zien zijn op YouTube.

Het bedrijf is sinds de oprichting in 1996 vaker in opspraak geraakt. Al in 1999 werd er door de inspecteurs van de Algemene Inspectie Dienst geconstateerd dat de regels rondom het welzijn van de dieren niet werd nageleefd en werd besloten diverse dieren elders onder te brengen. 

Verbod
In 2019 krijgt het bedrijf een officieel verbod op het verhuren van dieren. Het bedrijf negeerde het bevel. Gemeente West Maas en Waal legde het bedrijf al eerder een aantal dwangsommen op. Volgens de advocaat van Roelofs zou er inmiddels al ruim 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd zijn.

Coronasteun
Onlangs werd ook bekend dat het bedrijf 154.875 euro aan coronasteun heeft ontvangen. Ook de Partij voor de Dieren heeft in 2011 al Kamervragen gesteld over het bedrijf. Op 1 december 2021 stond de eigenaar van het bedrijf, Bert Roelofs opnieuw voor de rechtbank voor het weigeren om boetes te betalen en het blijven verhuren van dieren. Roelofs gaf echter in de rechtbank aan ‘niet van plan te zijn te stoppen met zijn activiteiten’. Op 19 januari 2022 kwam het rechtelijke besluit dat Roelofs 40.000 euro aan dwangsommen moet betalen.

BOOS
Aanleiding voor de uitzending van BOOS was een tip van onder andere Sabrina Martens, die een varkentje wilde kopen bij Bert’s Animal Verhuur. Het dierenleed wat ze aantrof op het terrein van het bedrijf heeft haar diep geschokt en besloot af te zien van de koop. Ze besloot aangifte te doen bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Het bedrijf bleek al onder verscherpte controle te staan en er bleken al een aantal rechtszaken tegen Bert’s Animal Verhuur te lopen vanwege onder andere dierenleed. Sabrina deed een oproep via Facebook en de reacties stroomden binnen. Hierop besloot Sabrina een dossier aan te maken. Dit dossier telt inmiddels ruim 40 pagina’s. Met dit dossier is Sabrina naar Tim Hofman gegaan van het programma BOOS. Ook de redactie van de Maas&Waler kreeg inzage in het schokkende dossier.

Dinsdag 15 februari heeft BOOS filmopnames gemaakt bij Bert’s Animal Verhuur. De uitzending is donderdag 3 maart vanaf 16.00 uur te zien via: www.youtube.nl/boos.