Startbijeenkomst dorpsmoestuin West Maas en Waal.
Startbijeenkomst dorpsmoestuin West Maas en Waal. Foto: Piet Donkers

Grote belangstelling moestuin West Maas en Waal

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Ruim zeventig belangstellenden bezochten de presentatie van het dorpsmoestuinproject “Van grond tot mond”. 

Vanwege de te verwachte toestroom van belangstellenden waren er drie tijdssloten ingepland. Voorzitter Piet Donkers gaf uitleg over de doelstellingen van het project en beantwoordde samen met de leden van de werkgroep vragen van de bezoekers.

Het dorpsmoestuinproject kwam tot stand in samenwerking met de stichting Maas en Waal in beweging. Centraal in de moestuin komen een ontmoetingsplek en een gezamenlijke bloementuin. Daarnaast gaat de vereniging open dagen organiseren om de verbinding te zoeken met inwoners.

De dorpsmoestuinvereniging wil door middel van rondleidingen, workshops en lezingen mensen niet alleen maar informeren over de teelt van groenten, fruit en bloemen. Ook biologisch tuinieren en het bevorderen van biodiversiteit zijn kernpunten. 

De dorpsmoestuin, gelegen tussen Waalbandijk en Hogeweg op de grens tussen Wamel en Beneden-Leeuwen, grenst aan een klein natuurgebied met een waterplas en een bosrand. De dorpsmoestuin wil hier bij aansluiten door zeshonderd vierkante meter grond in te zaaien met bloemensingels. Verder komen er wat hoogstambomen, diverse hagen en een bloementuin.      

Van jong tot oud en van groentje tot ervaren tuinder voor iedereen is er een plek. Je kan lid worden en een tuin met de gewenste afmeting pachten. De keuze varieert hierbij van dertig tot honderd vierkante meter. Je kunt echter ook lid worden zonder een tuin te pachten. Je kan dan actief zijn in de gezamenlijke bloementuin, of deelnemen aan gezamenlijke activiteiten. Hierbij moet je denken aan de te houden open dagen, bijwonen van workshops of lezingen.

Reeds deze maand, afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een begin gemaakt met de werkzaamheden. Het is de bedoeling dat de moestuinders vanaf april in hun eigen tuintje aan de slag kunnen. Ruim veertig belangstellenden hebben zich al ingeschreven voor het pachten van een tuintje. Er is echter nog voldoende ruimte op de accommodatie voor nieuwe aanmelders. Dit kan via www.dorpsmoestuin.nl of rino.herminez@gmail.com