Projectlocatie Portier.
Projectlocatie Portier. Foto: KlokGroep

Grondverkoop aan KlokGroep wellicht onrechtmatig

Algemeen

DRUTEN - Juristen van de gemeente Druten onderzoeken of de gemeente de grond voor de nieuwe woonwijk Portier aan KlokGroep had mogen verkopen. 

Het was voor andere partijen niet mogelijk om mee te dingen naar het project omdat de gemeente meteen met de projectontwikkelaar uit Nijmegen in zee ging. Het “gelijkheidsbeginsel” zou daarmee in het geding kunnen zijn.  

De Hoge Raad heeft op 26 november vorig jaar uitgesproken dat een overheidslichaam, de gemeente, grond of een andere onroerende zaak niet zomaar mag verkopen aan een partij. Andere gegadigden moeten kunnen meedoen. In dat, zogenaamde Didam-arrest, zegt de Hoge Raad niet wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor bijvoorbeeld Druten. 

Nietigverklaring van de aankoop is een optie, maar die zaak zou dan weer voor het Gerechtshof in Den Haag moeten worden uitgevochten. De KlokGroep gaat ook aan de slag met de nieuwe wijken Hooiwal en Het Erf. Bij deze laatste twee nieuwbouwprojecten is de grond niet van de gemeente. Hooiwal is van Woonwaarts gekocht door KlokGroep en het Erf is eigendom van Woonwaarts en wordt in eigen beheer ontwikkeld.