Leo Schilte
Leo Schilte Foto: Ger Loeffen

Kijk op kunst door kunstenaar Leo Schilte

Algemeen

‘Meer zien door beter te kijken’

Je moet er wel bij nadenken. Het werk van Leo Schilte (65) is op geen enkele manier onder één kunststijl of stroming te plaatsen. Geboren in Berkel en Rodenrijs streek de Zuid-Hollander via Winssen uiteindelijk neer in Beuningen.

Schilte volgde begin jaren tachtig van de vorige eeuw de kunstacademie. ‘Ik tekende graag met kleurpotlood en dat was op de kunstacademie eigenlijk geen techniek waar les in werd gegeven. Daar werd een beetje laatdunkend op neergekeken. Maar het was wel de techniek die ik het liefst hanteerde. Van kinds af tekende ik altijd met potlood. Ik was een jaar of 11 toen ik in Winssen meedeed met een wedstrijd stoeptekenen. Toen ontmoette ik Huub Kortekaas. Hij was een van de juryleden. Hij maakte toen al indruk op mij. Hij zal het wel niet meer kunnen herinneren.’

De Larense kunstenaar Corstiaan de Vries was een groot voorbeeld voor Schilte. De Vries tekende uitsluitend met kleurpotlood prachtige portretten.

Al vlot kwam Leo tot de conclusie dat er in de kunst geen boterham te verdienen was. ‘Toen heb ik mij laten omscholen tot grafisch ontwerper en vormgever en dat heb ik jarenlang met plezier gedaan.’

Uiteindelijk kwam ook daar een eind aan en via zijn echtgenote richtte hij zich op vrijwilligerswerk op het Mondial College in Nijmegen. Dat ging zo goed dat ik een arbeidscontract kreeg aangeboden als klassenassistent in de sector zorg en welzijn.

‘Het schilderen en tekenen was in die tijd een beetje op de achtergrond geraakt. Dat heb ik in 2016 weer opgepakt. In ons schuurtje lag een oud vaatdoekje. Helemaal versleten. Dat ben ik gaan tekenen. Het grote voordeel van tekenen is dat je het licht naar je hand kunt zetten. Je kunt de werkelijkheid iets bijschaven.’ En zo wordt het versleten doekje een prachtig kunstwerk.

In de kamer hangt veel werk van hemzelf. Ook het vaatdoekje en een wit laken. Ongelooflijk gedetailleerd met zeer fijne nuances in lichte en donkere partijen waardoor zo’n simpel laken levensecht wordt weergegeven.
Enkele jaren geleden is Leo Schilte ook gestart als docent tekenen bij de Academie Rensdorf. ‘Naast het tekenen leer ik studenten beter te kijken. Want door beter te kijken zie je meer. Kijken is een automatisme voor mij.’

De verschillende soorten werken van Leo Schilte zijn te zien op zijn website www.leoschilte.simpsite.nl.

Door Ger Loeffen