Logo demaasenwaler.nl
Foto: John van Gelder

Oproep: houd honden aan de lijn

MAAS EN WAAL - Houd honden uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels kunnen liggen. Deze oproep doet de NVWA.

De oproep wordt gedeeld door de jachtopzichter WBE Wijchen en Waal. 

Onder vogels heerst op dit moment een heel gevaarlijke variant van de vogelgriep (H5N1). Meestal zijn vooral watervogels het slachtoffer, maar het virus dat nu rondwaart is inmiddels ook vastgesteld bij een bunzing en vossen. Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep. 

Dieren die besmet zijn met vogelgriep draaien vreemd met hun kop, vertonen sloom gedrag en zijn gedesoriënteerd en apathisch. Mocht je een vogel zien die dit gedrag vertoont, blijf dan vooral uit de buurt. Hetzelfde geldt bij dode vogels. Dode en zieke vogels vormen ook een gevaar voor dieren die ze eten. Denk bijvoorbeeld aan roofvogels, meeuwen en kraaiachtigen.

Het is dus opletten geblazen tijdens een wandeling met de hond in de natuur. Het virus is in heel Nederland actief, met name in gebieden waar veel watervogels leven. De onlangs besmette bunzing werd gevonden op Goeree en de besmette vos in Brabant.

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op haar website. Meer informatie: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding 

Meer berichten