Logo demaasenwaler.nl
Vincent Veltmaat bij het supermarktpand in Bergharen.
Vincent Veltmaat bij het supermarktpand in Bergharen. (Foto: Vincent Veltmaat)

Buurtsupermarkt mogelijk volgend jaar weer terug in Bergharen

BERGHAREN - Bergharen krijgt begin 2023 weer een supermarkt. Buurtsuper Attent sloot een kleine twee jaar geleden onaangekondigd de deuren. Sindsdien moeten inwoners van Bergharen het zonder levensmiddelenwinkel stellen. Stichting Blije Bikkels wil in het eerste kwartaal van 2023 de buurtwinkel heropenen. Vrijdag 21 januari worden inwoners bijgepraat over de plannen voor de toekomstige winkel.

Behalve een buurtsuper moet het pand aan de Molenstraat een ontmoetingsplek worden. ‘Je kunt in de lunchroom koffie drinken met appeltaart uit eigen bakkerij, een broodje eten, of bijkomen van een lange wandeling of fietstocht onder het genot van een kom soep’, vertelt initiatiefnemer Vincent Veltmaat. ‘De winkel wordt geëxploiteerd door stichting Blije Bikkels, die speciaal voor dit doel is opgericht. In de lunchroom en bakkerij bieden we leerwerkplekken en dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

Ambachtelijke bakkerij
Werkzaam in de supermarkt- en bakkerijwereld deed Vincent al enige tijd onderzoek naar de overlevingskansen van buurtwinkels in de dorpskernen. ‘Ik zag kleinere supermarkten bij bosjes omvallen, terwijl sommige winkels juist heel goed draaiden. Ik kwam tot de conclusie dat de buurtsupers met een ambachtelijke bakkerij of slagerij standhielden, evenals de locaties waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.’ Toen in maart 2020 Buurtsuper Attent sloot greep de Bergharenaar zijn kans schoon: ‘Ik dacht, wat kan er mooier zijn dan om in je eigen dorp een supermarkt vanuit deze basis op te zetten?’

Om de plannen te realiseren richtte hij stichting Blije Bikkels op, waarvan Vincent samen met Henk van de Broek, voormalig directeur van Pluryn, en manager in de gezondheidszorg Sabine Wieland het bestuur vormen. De realisatie van de buurtsuper moet gefinancierd worden middels subsidies. Zowel de gemeente Wijchen als de provincie Gelderland hebben al laten weten achter het plan te staan. Evenals stichting Driestroom, waarvan de cliënten in de bakkerij en lunchroom komen te werken. De volgende stap is, volgens Vincent, meer bekendheid voor de plannen te krijgen en betrokkenheid vanuit het dorp te genereren. Daarna is het zaak om de subsidies aan te vragen.

Vincent hoopt dat de stichting rond de zomer over de benodigde financiën beschikt om de plannen voort te kunnen zetten. Vervolgens begint de verbouwing van het pand. In het eerste kwartaal van 2023 zou de buurtsuper dan de deuren kunnen openen.

Informatiemiddag
Stichting Blije Bikkels verzorgt op vrijdag 21 januari, samen met De Leefbaarheidsalliantie van provincie Gelderland, een informatiemiddag voor inwoners van Bergharen en andere belangstellenden. Belangstellenden zijn welkom tussen 15.00 en 17.00 uur op de parkeerplaats van Buurtsuper Bergharen aan de Molenweg 21a. Voor meer informatie: info@blijebikkels.nl.

Meer berichten