Logo demaasenwaler.nl
De runderen gaan naar een veilige hoogwater vluchtplaats.
De runderen gaan naar een veilige hoogwater vluchtplaats. (Foto: Vincent Schoutsen)

Runderen naar vluchtplaats in verband met het hoge water

DEEST/AFFERDEN - Voordat het water in de Waal in het weekend van 8 en 9 januari het hoogste punt bereikte, zijn afgelopen week de runderen in de Deestse en Afferdense uiterwaarden al door de beheerders van FreeNature in veiligheid gebracht.

Marc Buchner van FreeNature is sinds 2015 beheerder van de Weurtse buitenlanden en de Beuningse uiterwaard en vertelt: ‘We hebben de runderen verplaatst naar de hogere delen van de uiterwaarden waar de steenoven zich bevindt. Dit is een zogenoemde hoogwatervluchtplaats. Wanneer bij Lobith (waar de Rijn Nederland binnenkomt, red.) een peil van 11 à 11,5 meter verwacht wordt, dan is het tijd om de dieren te verplaatsen naar hogere delen. We proberen ze op een natuurlijke manier naar een hoger gelegen stuk land te lokken. Dat doen we ‘gewoon’ met een baal hooi, die we een paar honderd meter van de kudde leggen. Wanneer ze het hooi in de gaten krijgen, lopen ze vanzelf die kant op. Indien nodig herhaal ik dat proces enkele dagen achter elkaar. Op die manier schuiven ze telkens een beetje op. Soms moeten we ze vervoeren met een vrachtwagen of kar.’

Rijkswaterstaat meldde op haar site op vrijdag 7 januari: ‘Door de neerslag en sneeuwsmelt in Duitsland en Zwitserland van de afgelopen periode stijgt de waterstand te Lobith de komende dagen. Lager gelegen uiterwaarden kunnen onder water lopen. De stuwen op de Nederrijn en Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn geopend.’ Verwacht wordt dat in de loop van de week de waterstanden weer zullen dalen. Kijk voor meer informatie over de waterstanden en de 15-daagse verwachting voor Lobith op: Waterberichtgeving.rws.nl.

Meer berichten