Monique Eijgenberg
Monique Eijgenberg Foto: Eigen foto

Onderzoek leefstijl en blaaskanker

Algemeen

DRUTEN - Monique Eijgenberg, inwoonster van Druten en medewerkster bij het Radboudumc, brengt de actie ‘Gezond eten en bewegen tegen blaaskanker’ van het Radboud Oncologie Fonds onder de aandacht. Dat niet alleen, ze doet ook mee. Ze volgt gedurende een maand nauwgezet de aanbevelingen van het Fonds.

Er is nog maar weinig onderzoek gepleegd naar het verband tussen leefstijl en blaaskanker. Wel is gebleken dat de patiënten zich niet zo houden aan de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Van de zeven leefstijl-adviezen volgen de meesten er maar drie of vier op. Het gaat dan bijvoorbeeld om zo min mogelijk alcohol drinken, op een goed gewicht blijven en weinig rood en bewerkt vlees eten. 

Jaarlijks krijgen in Nederland bijna zevenduizend mensen de diagnose blaaskanker. Bij zo’n vijfduizend van hen is bij de diagnose de blaaskanker nog niet in de spierlaag van de blaas gegroeid. Patiënten met deze zogenoemde niet-spierinvasieve blaaskanker hebben kans op een een goede overleving. De risico’s op terugkeer en progressie van de blaastumor zijn evenwel hoog. In hoeverre een gezonde leefstijl het risico op terugkeer en progressie kan verlagen is nog nauwelijks onderzocht. Het zogeheten UroLife-onderzoek, dat liep vanaf 2014 volgde 1500 patiënten moet daarin verandering brengen. Donaties zijn welkom. Meer informatie via: www.radboudoncologiefonds.nl.