foto ter illustratie (Dulper Boven-Leeuwen)
foto ter illustratie (Dulper Boven-Leeuwen) Foto: Diana de Leur

Regionale samenwerking voor dakloze arbeidsmigranten

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Nijmegen heeft, als centrumgemeente voor onder andere West Maas en Waal, de taak om opvang te bieden aan dak- en thuislozen. In verband met corona werd de winteropvang uitgebreid. Op verzoek van het Rijk werden alle daklozen opgevangen die zich meldden. Dat geldt nu ook voor de dakloze arbeidsmigranten, die normaal gesproken geen recht hebben op de dergelijke opvang. 

Om dakloze arbeidsmigranten van de straat te halen en hen hulp aan te bieden huurt gemeente West Maas en Waal Stichting Barka in; een Poolse stichting die zich richt op sociaal werk en onderwijs aan, en huisvesting en re-integratie van, Poolse daklozen en gemarginaliseerden (onder wie verslaafden) in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.
West Maas en Waal heeft de hulp gezamenlijk ingehuurd met de gemeenten Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. De kosten worden onderling verdeeld, en voor de gemeente West Maas en Waal betekent dat, voor de periode december 2021 tot en met december 2022, een bedrag van maximaal 8.000 euro.

De gemeente West Maas en Waal wil dakloze arbeidsmigranten op weg helpen naar werk, eventueel verslavingszorg in eigen land of naar huis. Het is een urgente situatie en vraagt om directe aanpak, laat de gemeente weten. Door nu gezamenlijk op te trekken, kan worden voorkomen dat de situatie ernstiger wordt.

Door Hanneke de Vries