Studenten na afloop van eindpresentatie in de tuin van het oude politiebureau
Studenten na afloop van eindpresentatie in de tuin van het oude politiebureau Foto: Peter Verver

Onderzoek studenten naar visie wonen 50-plussers Beneden-Leeuwen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - De afgelopen maanden waren er regelmatig studenten aan te treffen in het oude politiebureau. Deze studenten waren de eerstejaars van de opleiding Toegepaste Gerontologie van de Fontys Hogeschool uit Eindhoven. 

Wat deden zij daar? Zij waren daar op verzoek van KBO-Brabant en de 50+ seniorenvereniging Beneden-Leeuwen. 

De laatste jaren is het oude politiebureau omgedoopt in Ons Huukske, het onderkomen van de vereniging. Deze vereniging met ruim 650 leden speelt niet alleen een belangrijke sociale rol voor de ouderen in onze gemeenschap, maar heeft als belangrijke doelstelling ook de belangenbehartiging voor de ouderen van vandaag en in de toekomst. 

Omdat de bevolkingsontwikkeling in Beneden-Leeuwen naar verwachting zodanig zal zijn dat het aantal oudere senioren (boven de 65 jaar) binnen 10 jaar zal verdubbelen, wacht onze gemeenschap een uitdaging voor het prettig blijven wonen en zorgen in Beneden-Leeuwen. In het kader van de belangenbehartiging heeft de seniorenvereniging daarom een start gemaakt met het onderzoeken van de toekomstige wensen rond wonen en zorgen. 

De eerste aanzet is geweest een kwalitatief onderzoek naar de visie die 50+ inwoners in Beneden Leeuwen hebben op wonen en de toekomst van wonen. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met KBO-Brabant en Fontys Hogescholen. KBO-Brabant omdat de vereniging in Beneden-Leeuwen daarbij is aangesloten en omdat KBO-Brabant op meerdere plaatsen in Brabant al enige ervaring heeft opgedaan met onderzoek naar toekomstige woon- en zorgbehoefte. Ook hebben zij al een aantal keren samengewerkt met Fontys hogescholen. Bij Fontys is één van de opleidingen de Toegepaste Gerontologie. Gerontologie is de tak van wetenschap die het ‘ouder worden’ bestudeert, zowel in lichamelijk, maatschappelijk als in geestelijk opzicht. En de toevoeging ‘toegepaste’ geeft aan dat de opleiding die de studenten volgen niet gericht is op de theorie, maar op in de praktijk toepassen van oplossingen gebaseerd op deze wetenschap. In het eerste jaar van de opleiding maken de studenten kennis met wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek dat de studenten in Beneden-Leeuwen hebben gedaan was een zogenaamd kwalitatief onderzoek. Dit betekent dat er niet veel data zijn verzameld via enquêtes, maar dat er enkele inhoudelijke gesprekken zijn gevoerd met inwoners. Hierbij faciliteerde de seniorenvereniging door begeleiding van de studenten, door beschikbaarstelling van Ons Huukske en door contacten te leggen met inwoners. 

Het onderzoek heeft zich toegespitst op 3 leeftijdsgroepen: 50 tot 65 jaar, 65 tot 75 jaar en 75 plus. De vereniging en de studenten zijn alle inwoners die hebben meegedaan aan dit onderzoek, bijzonder dankbaar voor hun welwillende medewerking. 

De studenten hebben het onderzoek nu afgerond presenteerden in november hun eindrapportage in het oude politiebureau. Enkele geïnterviewde inwoners, KBO en de studentenbegeleider van de seniorenvereniging waren daarbij aanwezig. Belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat bij de 50-65 jarigen de huidige woning als passend wordt gezien maar dat ze inzien dat dit mogelijk in de toekomst veranderd. De factoren die een grote rol spelen in het wel of niet willen verhuizen hangen grotendeels samen met een passend aanbod, de zorgbehoefte en het eventueel wegvallen van de partner.

De 65-75 jarigen blijven het liefst in hun eigen woning wanneer deze al passend is. Wanneer de woning nog niet passend is, bijvoorbeeld slapen en badkamer nog niet gelijkvloers en/of nog veel ongebruikte ruimte omdat de kinderen uit huis zijn, zien zij een probleem in de kosten voor een passende woning vanwege de huidige woningmarkt en het ontbreken van passend aanbod in het dorp. 

De 75-plussers wonen of al in een passende woning of passen hun woning zo nodig liever aan dan dat zij verhuizen. Dat daarbij ruimte in de woning overblijft wordt niet als een probleem gezien. Verhuizen naar buiten Beneden-Leeuwen wil men niet omdat de voorziening, zoals het winkelaanbod, goed geregeld zijn. Men is niet geïnteresseerd om naar een appartement te verhuizen, omdat men nog graag een beetje tuin wil houden. 

Om doorstroming in de woonmarkt te bevorderen en de snel vergrijzende bevolking van de Gemeente West Maas en Waal en het dorp Beneden-Leeuwen (hier wonen relatief de meeste ouderen) ook in de toekomst prettig te laten wonen is onder andere nodig dat wordt nagedacht hoe een passend aanbod van kleinere woningen met kleine tuin binnen redelijke afstand tot de voorzieningen kan worden gerealiseerd. Het onderzoek behoeft dus een vervolg.

De rapportages van het onderzoek zullen daarom, wanneer corona dat weer toestaat, op passende wijze worden gedeeld met de Wethouder en de Beleidsadviseur voor het Sociaal Domein en de Adviesraad. 

Belangstellenden die de geanonimiseerde rapportages willen inzien kunnen dat op donderdagmiddagen in Ons Huukske (vooraf aanmelden via seniorenleeuwen@gmail.com) , zodra de corona maatregelen het weer toestaan.

Voor de studenten betekende de samenwerking met de 50+ seniorenvereniging dat zij de mogelijkheid kregen om daadwerkelijk in gesprek te gaan met ouderen anders dan alleen hun grootouders. Voor de leden van de 50+ seniorenvereniging was een prettige bijkomstigheid van dit onderzoek dat er regelmatig jongeren/studenten over de vloer kwamen in het oude politiebureau om een praatje te maken die dan ook nog voor koffie met wat lekkers zorgden. 

Jan Baartmans

Presentatie eindrapportage woononderzoek Fontys studenten