Afbeelding
Foto: Seniorenvereniging Beneden-Leeuwen

Workshops Internetcafé in Ons Huuske

13 dec, 10:11 Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - De mensen die in de digitale wereld met computers en smartphones zijn opgegroeid, kunnen zich nog nauwelijks een leven voorstellen zonder deze middelen. 

Maar bij de leden van Seniorenvereniging 50+ uit Beneden-Leeuwen zit ook nog een generatie die niet is opgegroeid met computers en smartphones. Een generatie die nog heeft meegemaakt dat de eerste TV en de eerste bakelieten telefoon met draaischijf in de buurt verscheen. De TV had een zwart-wit beeld en was echt een kijkkast met een grote buis erin. Nog steeds kennen we daarom de uitdrukkingen “kassie kijken” en “voor de buis zitten” als we het hebben over TV-kijken. 

De draaischijf op de telefoon werd gebruikt om het telefoonnummer te draaien, deze techniek heette pulskiezen. Vandaar dat tot op de dag van vandaag er nog veel mensen zijn die, wanneer ze niet de juiste persoon aan de lijn krijgen, zeggen: “sorry Ik heb het verkeerde nummer gedraaid”. Maar vandaag de dag draai je geen nummer meer. De moderne telefoontoestellen werken allemaal met druktoetsen en op basis van een toonkiezer in plaats van de oude pulskiezer. Maar ook de telefoon met druktoetsen is aan het verdwijnen en maakt plaats voor de digitale telephones, de I-phones en de Smartphones. En dat zijn eigenlijk kleine computers.

Voor leden die moeite hebben met al die apps, updates, ringtones en andere fratsen is er het Internetcafé. Iedere woensdag om half twee kunt u met al uw digitale vragen en problemen terecht bij het internetcafé in Ons Huukske. Desgevraagd komen onze vrijwilligers ook aan huis om ondersteuning te bieden. Daarnaast is er in ons dorp door de gemeente via de bibliotheek een breed aanbod aan ondersteuning voor mensen die meer en beter om willen kunnen gaan met computers en telefoons. Samen met GGD Gelderland Zuid en de Bibliotheek organiseerde het Internetcafé een themabijeenkomst “veilig internetten”. Deze goed bezochte workshop vond plaats in Ons Huukske op woensdag 17 november jl. Naast thema’s als Phishing, Spoofing en veilige websites werd ook het aanbod van de Bibliotheek behandeld. Hierbij een korte weergave daarvan:

1) Voor de beginners is er de cursus Klik & Tik: Leer omgaan met computer en internet (8x 1 uur)
Zelfstandig en in je eigen tempo leren omgaan met de computer en het internet.

Je leert bijvoorbeeld: de computer aan- en uitzetten; omgaan met een muis; naar internet gaan en websites zoeken; een e-mail versturen; iets kopen op internet; zoeken met een zoekmachine.

Je kunt gebruikmaken van computers van de bibliotheek.

2) Voor de al iets gevorderden is er Digisterker, zelf overheidszaken via de computer regelen. Contact met de overheid gaat steeds vaker via internet. Tijdens de cursus ga je zelf aan de slag met oefeningen. Je leert bijvoorbeeld: hoe je veilig inlogt met je DigiD; hoe je je rijbewijs verlengt en hoe de ‘MijnOverheid-omgeving’ werkt. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. Je kunt gratis meedoen.

3) Spreekuur Eerste Hulp Bij Online verzorgd door de Bibliotheek

Heeft u moeite met o.a.: - het vinden van informatie op internet? - het downloaden van een app op je tablet? - het gebruik maken van de NS-reisplanner? - het versturen van een e-mail? Dan kunt u hulp krijgen op het spreekuur bij de bibliotheek, iedere donderdag van 11.45-12.30 uur

Vooraf aanmelden, via de Klantenservice, 0344-639940, op de website van de bibliotheek www.bibliotheekrivierenland.nl of bij de balie van de bibliotheek.

Vanzelfsprekend kunt u voor ondersteuning ook bij het Internetcafé in Ons Huukske terecht, iedere donderdag vrije inloop om 13:30.

4) Voor problemen met de digitale overheid is er iedere week op woensdag van 14.00-16.00 uur een inloopspreekuur in bibliotheek Beneden Leeuwen. U bent welkom zonder afspraak. U hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. De hulp is gratis.

Voor al deze diensten kunt u zich aanmelden, via de Klantenservice van de bibliotheek, 0344-639940, of bij de balie van de bibliotheek.

Mochten er meerdere leden een cursus (Klik en Tik of Digisterker) willen volgen dan kan geregeld worden dat de cursus in Ons Huukske gegeven wordt.

Kortom heeft u belangstelling om een cursus te volgen geef dat dan ook door bij het Internetcafé of per e-mail seniorenleeuwen@gmail.com of telefonisch aan Jan Baartmans 06 20 1664 20.

In 2022 volgen ongetwijfeld nog workshops in Ons Huukske over zaken als: Kopen en verkoop op internet; Donorregistratie; E-books lenen en zoeken en vinden op internet.

Digitale krant