Pastoor Ruud Roefs en koster Ton Albers
Pastoor Ruud Roefs en koster Ton Albers Foto: Wim Piels

Groot onderhoud Cornelius- en Andreaskerk

Algemeen

BEUNINGEN/WEURT -  De afgelopen maanden is, in opdracht van de parochie H. Johannes XXIII, groot onderhoud uitgevoerd aan de Corneliuskerk in Beuningen en de Andreaskerk in Weurt. Beide gebouwen hebben een respectabele leeftijd, en met enige regelmaat is het nodig om werkzaamheden uit te voeren die ervoor zorgen dat deze rijksmonumenten in goede conditie blijven. De Andreaskerk is tussen 1895 en 1898 gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van Caspar Franssen. Deze architect tekende ook de Corneliuskerk die in de periode 1900-1901 werd gebouwd.

Zowel in Weurt als in Beuningen zijn er werkzaamheden aan gevel en dak uitgevoerd. Dit specialistisch werk is door het parochiebestuur ondergebracht bij restauratieaannemer Van Tienen uit Nijmegen. Zo zijn er in de Weurtse kerk onder andere scheuren in het metselwerk, als gevolg van roestende ankers, hersteld en dakleien gerepareerd.

In Beuningen zijn, naast reparatiewerk aan daken en gevels, ook het uurwerk en de torenspits grondig aangepakt. Het zal veel inwoners van Beuningen opgevallen zijn dat de wijzerplaten een tijd ontbraken. Nadat ze met behulp van een grote mobiele hijskraan van de gevel werden gehaald zijn ze door een specialistisch bedrijf hersteld en hierna teruggeplaatst. De wijzerplaten worden nu – overeenkomstig de eisen van deze tijd – verlicht door energiezuinige LED-lampen. Ook de haan die de torenspits siert heeft een tijdje niet op zijn vertrouwde plek gestaan. Deze is gereviseerd en blinkt weer als vanouds dankzij nieuw bladgoud.

Een substantieel deel van deze onderhoudskosten wordt, in het kader van de instandhouding van rijksmonumenten, door het rijk gesubsidieerd. Desondanks betekende het ook een behoorlijke investering voor de parochie. Ook door een grote groep vrijwilligers is hard meegewerkt. Zo hebben zij er voor kunnen zorgen dat de kosten voor het onderhoud betaalbaar zijn gebleven. Naast het noodzakelijke onderhoud hebben de vrijwilligers de verlichting in de kerk vervangen door energiezuinige en duurzame LED-verlichting. Ook is er camerabewaking aangelegd die onder andere zal worden ingezet om vieringen live uit te zenden.

Dinsdag 7 december hebben vaklieden – in aanwezigheid van pastoor Ruud Roefs – de haan teruggeplaatst op de bijna 60 meter hoge torenspits. Deze handeling vormde het symbolisch sluitstuk van de werkzaamheden.

Belangstellenden die de Corneliuskerk zelf willen aanschouwen kunnen van maandag tot en met zaterdag terecht in de kerk. De kerk 2is geopend: van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.