Afbeelding

Beuningen wil pilot Centering Parenting

Algemeen

BEUNINGEN -  Gemeente Beuningen wil een 2-jarige pilot voor Centering Parenting: het aanbieden van de medische basiszorg voor zwangeren of jonge ouders in een groep, waarbij deelnemers een heel actieve rol en inbreng hebben.

 Het beoogde effect is het versterken van de eigen kracht van ouders en het verhogen van de sociale steun. Dit leidt tot betere opvoedvaardigheden van ouders. 

Sinds 2015 kunnen zwangeren in de Verloskundigepraktijk Beuningen kiezen of ze gebruik willen maken van het individuele spreekuur of deel willen nemen aan de groepsconsulten Centering Pregnancy. Bij de keuze voor Centering Pregnancy komen zij in een groep met 8 tot 12 zwangeren met dezelfde zwangerschapsduur. Deze groep komt tien keer bij elkaar volgens een vastgesteld schema. Tijdens elke groepssessie wordt de medische zorg (zoals controle van de groei van de baby) gecombineerd met voorlichting, uitwisselen van kennis en ervaringen, leren van gezondheidsvaardigheden en stimuleren van onderling contact en steun.

In Beuningen loopt Centering Pregnancy erg goed. Zo’n 50% kiest voor Centering Pregnancy en de deelnemers beoordelen Centering Pregnancy gemiddeld met een 8,6. De kraamverzorger en verloskundige die de bijeenkomsten organiseren, zien dat de zwangere vrouwen elkaar steunen, ervaringen uitwisselen en vriendschappen opbouwen. Na de bevalling is er nog één bijeenkomst met de baby’s erbij, maar daarna eindigt Centering Pregnancy. Terwijl ouders juist steun zoeken bij andere ouders die net een kind hebben. Het eerste jaar met een baby is tenslotte mooi en zwaar tegelijk. Vandaar het voorstel om ook in Beuningen te starten met Centering Parenting. Het voorstel is om een pilot te starten voorde duur van 2 jaar. In 2022 wordt één groep gedraaid en in 2023 twee groepen.