Logo demaasenwaler.nl
<p>Woningen aan de Beuningse Plas.</p>

Woningen aan de Beuningse Plas.

(Foto: Wim Piels)

Zelfbewoningsplicht vanaf 1 januari in Beuningen

BEUNINGEN - Beuningen voert per 1 januari een zelfbewoningsplicht in voor nieuwe betaalbare woningen. Ook komt er een anti-speculatiebeding, waarmee voorkomen wordt dat huizen worden gebruikt als beleggingsobject. 

De gemeenteraad had in september om maatregelen gevraagd die moeten voorkomen dat de toch al krappe woningmarkt nog verder dichtslibt. Met een zelfbewoningsplicht wordt voorkomen dat nieuwe betaalbare koopwoningen worden opgekocht door een belegger of speculant die de woning wil verhuren. De zelfbewoningsplicht kan worden vastgelegd in de voorwaarden bij de gronduitgifte-overeenkomst door de gemeente of door het bouwbedrijf. De initiatiefnemer/ontwikkelaar is dan verplicht de zelfbewoningsclausule op te nemen in alle afzonderlijke verkoopovereenkomsten met kopers van de woningen. De zelfbewoningsplicht geldt voor woningen tot een prijs van 325.000 euro, dus onder de zogenaamde NHG-grens.

Het anti-speculatiebeding kan worden toegepast bij verkoop van woningen onder de marktwaarde als de prijzen van woningen laag worden gehouden om bereikbaar te zijn voor de doelgroep. Het anti-speculatiebeding wordt opgenomen in het koopcontract. Indien de woning dan toch binnen 5 jaar verkocht wordt, dan moet een deel van de winst worden afgedragen aan de gemeente. Bepaalde situaties, zoals echtscheiding en overlijden zijn uitgezonderd.

Door Patrick Huisman

Meer berichten