Logo demaasenwaler.nl
<p>V.l.n.r. Menno, Mike, Harm en Jelle.</p>

V.l.n.r. Menno, Mike, Harm en Jelle.

(Foto: John van Gelder)

Nieuwe bewoners de Hanze: dorpshuis wordt droomhuis

MAASBOMMEL - De SteenGoed challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’ is in volle gang. Vijf groepen zijn bezig met hun plannen om leegstaande gebouwen te transformeren naar hun droomwoningen. Zowel de Gravin van Rechterenschool in Appeltern als dorpshuis De Hanze in Maasbommel krijgen op deze manier een nieuwe bestemming.

‘We hebben hier allemaal heel wat jaartjes carnaval gevierd en veel mooie herinneringen liggen. Dat maakt het extra leuk dat we hier straks gaan wonen’, vertelt Harm van Dijk (25). Samen met zijn vrienden Mike van de Bovenkamp, Menno van de Berg, Sharona van Bragt, Jelle Martens en Anne Witsiers staat hij op het punt het voormalige dorpshuis De Hanze in Maasbommel te kopen.

‘Vorig jaar zag ik een tekoopbord staan bij De Hanze, dat op dat moment al een tijdje leegstond. Gemeente West Maas en Waal had De Hanze toen al aangemeld voor de challenge Mijn huis staat in Gelderland. Alleen zochten ze er nog groep bewoners voor. Dat leek mij wel wat, dus ik heb me meteen ingeschreven voor de voorlichtingsavond. Ook omdat het hartstikke moeilijk is om als starter een huis te vinden.’

Vriendengroep
In zijn vriendengroep vroeg hij vervolgens wie nog meer interesse had in dit project. Mike, Menno en Jelle bleken ook enthousiast. Toen ging het snel. ‘We dienden ons plan in en uiteindelijk besloot de gemeente om De Hanze aan ons te verkopen. De koopprijs hebben we door vier gedeeld, zodat we allemaal eigenaar worden van één huis. We hebben geen gezamenlijke ruimte en zijn dus eigenlijk gewoon buren van elkaar’, legt Harm uit. ‘Menno gaat hier samenwonen met zijn vriendin Sharona en Jelle met zijn vriendin Anne. Dus in totaal zijn we met z’n zessen. We zijn al bevriend sinds de basisschool, toen we bij elkaar in de klas zaten. Behalve Sharona, maar haar kennen we ook al heel lang. Erg leuk om dit met een vriendengroep te doen.’

Gymzaal
‘De Hanze is van buiten niet zo mooi, maar het gebouw is wel heel groot. Er komen in totaal vier huizen: twee aan de voorkant en twee aan de achterkant. Elk huis wordt ongeveer 125 vierkante meter. In het midden zit nu nog de gymzaal met een heel hoog plafond. Die gaan we verdelen zodat elk huis een woonkamer of keuken met een hoog plafond krijgt. Verder gaan we alles isoleren, zonnepanelen plaatsen en een sedumdak aanleggen. Het plan is om veel zelf te doen want we zijn best handig én we hebben geen haast. Alleen aan de buitenkant mogen we niet te veel veranderen en we mogen geen schuttingen plaatsen. Maar dat hoeft ook niet, want we kunnen goed met elkaar opschieten’, aldus de Maasbommelnaar.
Op termijn gaat de gemeente van het parkeerterrein naast het gebouw een parkje maken. Daar willen de nieuwe bewoners borden met herinneringen en verhalen plaatsen over De Hanze. ‘Maasbommel heeft maar 1.300 inwoners dus we kennen elkaar hier allemaal. Iedereen vindt het mooi dat De Hanze behouden blijft. En dat niet iemand van buiten het dorp ermee vandoor gaat’, vertelt Harm.

Onlangs zijn de laatste documenten ingediend bij de gemeente. De nieuwe bewoners hopen binnenkort de koopovereenkomst te tekenen. ‘Als alles goed gaat, denk ik dat we in de zomer van 2023 kunnen verhuizen. Ik kijk ernaar uit’, besluit hij.

Meer berichten